KARRIERE

Her er Linux-motorsykkelen

MINI-VIDEO: Se hva vi fant i IKT-Norges teknologi-telt i Oslo sentrum.

2. mars 2010 - 14:19

SPIKERSUPPA/OSLO (digi.no): IKT-Norge inviterer i dag og i morgen til et digert teknologitelt midt i Oslo sentrum.

Her viser flere av IT-bransjens sentrale aktører frem teknologi og duppeditter. Hensikten er først å fremst å friste ungdom til å ta en IT-utdannelse.

Arrangementet er sponset av EU-kommisjonen og foregår samtidig i et tyvetalls europeiske land under paraplyen eSkills Week.

- Det handler blant annet om å begynne å ta matematikk mer seriøst. Det aller viktigste er å få skoleungdommen til å bli nysgjerrige. Vi ønsker mer fokus på IT som næring, og dette er ett tiltak, sier IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff til digi.no.

Uten nok kloke IT-hoder vil Norge svekkes som kunnskapsnasjon. Ifølge IKT-Norge vil 90 prosent av jobbene innen samtlige sektorer, også ikke-teknologiyrker, kreve IT-ferdigheter innen 2015.

Microsoft, IBM, HP, Cisco, Nokia, Netcom, Sintef, Universitetet i Oslo, Forsvarets forskningsinstitutt og flere andre har satt opp stands i teltet, der de viser frem teknologi og svarer på spørsmål.

Flere tusen ungdomsskoleelever er invitert, og torsdag går turen videre opp til en siste dag for studentene på Blindern. Nysgjerrige i alle aldre er velkomne.

Linux-MC

Selv syntes Per Morten Hoff en av verdens første elektroniske motorsykler kanskje var det mest spennende teltet hadde å by på.

El-motorsykkelen, den første av sitt slag som er registrert for norske veier, er bygget av Robert Engels. Han er motorsykkelentusiast og ekspert på semantisk teknologi. Engels har bygget en prototype, fullt kjørbar, der han kombinerer sine to store lidenskaper; motorsykkel og semantisk IT.

- Motorsykkelen kjører Linux Ubuntu, har GPS og toveis trådløst nett med ikke ennå utgitt teknologi fra Telenor Objects. I tillegg er det en rekke sensorer fra batteriet som måler fart, høyde, temperatur og fuktighet, sier Engels.

Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom Greenschool Motorcycles og Høgskolen i Akershus. For flere detaljer se vår video.

- Hjernen bak «alt»

Hos IBM gikk det i pasientjournaler lenket opp mot tredimensjonale avatarer, en løsning som ennå er fremmed på norske sykehus, men som ifølge IBM er på plass enkelte steder i Danmark. De viste også frem Microsofts spillkonsoll Xbox 360. Hvorfor demonstrere konkurrentens dingser?

- Vi er hjernen bak alt, smiler Christoffer Andersen i IBM. Det er nemlig «Store blå» som har utviklet prosessoren i spillkonsollen. Her kunne nysgjerrige få vite mer om hvordan man programmerer dagens grafikkintensive spill.

IBM skulle også vise frem smartere styring av byer, gjennom digital trafikkontroll, men det fikk vente. Det trådløse nettet i teltet var nemlig nede.

Heller ikke Microsoft fikk en knirkefri start på dagen. De skulle vise frem sin Surface-maskin, selskapets liggende berøringsskjerm, men fikk problemer med lysforholdene inne i teltet. Maskinen måtte derfor byttes til en versjon som takler dårlig lys bedre, fikk vi oppgitt.

Neste generasjons internett

- Har dere lyst til å være med å utvikle neste generasjons internett? Da må dere ta realfag i skolen. Det var beskjeden Cisco-representanten Mailliw Sørensen Grann ga elevene som kom innom. I likhet med de andre aktørene til stede var hun opptatt av at dette arrangementet var noe IT-bransjen stilte opp om i fellesskap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Norge trenger flere utviklere

På plass var også Knut Yrvin fra Nokia, kjent fri programvare-entusiast. Fra stand fortalte han på sedvanlige energisk vis om selskapets Qt-plattform og fordeler med fri programvare til nysgjerrige ungdomskoleelever.

Mer uvanlig er det kanskje at Yrvin i denne sammenhengen også oppfordrer til utvikling på proprietære plattformer...

- Vi ønsker å rekruttere flere til å programmere, helt generelt. Det er uavhengig av plattform. De kan programmere på mobilen, på Windows, Mac og Linux. De kan lage løsninger for filmbransjen eller til bruk i Nordsjøen, der de trenger programvare for å finne olje, det er også behov for å lage de nyeste spillene. Det er mangel på ingeniører i Norge, sier Nokias open source community manager til digi.no.

Utvider neste år

- Dette arrangementet skal vi gjenta flere år på rad, og vi planlegger å utvide til flere byer neste år, sier Per Morten Hoff og nevner Bergen, Trondheim og kanskje Tromsø som kandidater.

Denne gangen holder teltet åpent tirsdag 2. mars fra klokken 10-18 og onsdag fra 10-16. Torsdag flyttes teltet til Blindern, der det holder åpent en siste dag fra 10-16.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.