Berlin (NTB-AFP): Den tyske grunnlovsdomstolen har avgjort at gjennomføringen av EUs datalagringsdirektiv i sin nåværende form er i strid med Tysklands grunnlov.
Domstolen krever at alle opplysninger som til nå er lagret meg bakgrunn i loven, må slettes snarest.
Loven ble foreslått og vedtatt av storkoalisjonen av sosialdemokrater og kristeligdemokrater i 2007 og har sin bakgrunn i EUs datalagringsdirektiv. Den tyske loven åpner for lagring av teledata i seks måneder.
Splittet regjering
I den tyske regjeringen er det umiddelbart splittelse mellom innenriksministeren og justisministeren i synet på hvordan man skal reagere på grunnlovsdomstolens kjennelse.
Innenriksminister Thomas de Maiziere fra det kristeligdemokratiske partiet CDU sier at regjeringen umiddelbart må gå i gang med å formulere en ny lov, mens justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger fra det fridemokratiske partiet FDP hilser dommen velkommen.
– Denne kjennelsen vil spre seg utover Europa, sa hun og mente den også vil gjøre det vanskeligere å samle inn andre opplysninger om privatpersoner på EU-nivå med mindre innsamlingen skjer for et helt spesifikt formål.
Alvorlig inngrep
Over 34.000 personer hadde klaget datalagringsdirektivet inn for grunnlovsdomstolen, det største gruppesøksmålet i tysk rettshistorie.
Domstolen begrunner avgjørelsen med at direktivet «er et svært alvorlig inngrep mot personvernet» og har bedt teleselskapene slette arkivene over e-poster og telefonsamtaler.
Strengere kriterier for lagring enn de som var fastslått i den tyske loven er nødvendige, heter det i kjennelsen.
– Det er en del av den tyske konstitusjonelle identitet at innbyggernes oppfatning av frihet ikke skal tas til fange og registreres fullstendig, sa domstolens formann Hans-Jürgen Papier.
Uro i EU
EU-kommisjonen forventer at tyske myndigheter reagerer raskt med å utarbeide en ny lov, sier EU-diplomater i Brussel til det tyske nyhetsbyrået DPA. Men i Tyskland reagerer deler av opposisjonen fornøyd på kjennelsen. Claudia Roth, en av lederne for miljøpartiet De grønne, omtaler domsavgjørelsen som en «ørefik» for lovgiverne.
Datalagringsdirektivet krever at teleselskapene lagrer alle e-poster og telefonsamtaler i seks måneder. EU har begrunnet direktivet med at datalagringen er til stor hjelp i kampen mot terror og kriminalitet.
Representanter for teleselskapene i Tyskland er i ferd med å formulere erstatningskrav i forbindelse med kostnader de har hatt og nye som vil følge med en ny lov. (©NTB)
Les også:
- [19.03.2010] Frp kan snu om datalagring
- [18.03.2010] - Kriminelle går fri når trafikkdata slettes
- [08.02.2010] Krever to års lagring av besøkte nettadresser