BEDRIFTSTEKNOLOGI

Polycom utfordrer i hett marked

Møter Ciscos kjøp av Tandberg med ny teknologi.

11. mars 2010 - 06:34

Vanskelig økonomi, fokus på effektivitet, press for å redusere reisevirksomheten, stadig større båndbredde, kontinuerlig bedring av teknologien og et større engasjement fra Microsoft er faktorene som til sammen forklarer hvorfor markedet for ulike typer videokonferanser er så hett for tiden.

– Det er stor etterspørsel i markedet for tiden, forteller Norden-sjef Fleming Graversen i Polycom, den fremste utfordreren til Tandberg og Cisco, til digi.no. – Mye av det kommer fra offentlig sektor. Vi opplever et trykk fra sykehus og undervisning, og oljesektoren er selvfølgelig storbruker. Det er en allmenn blomstring.

Et viktig skille går mellom systemer beregnet på møterom, og såkalt «desktop video», som gir anledning til å bruke video i mer uformelle samtaler mellom to og opptil en håndfull deltakere.

– Vi har flere klienter på desktop video enn på møterom. Microsoft er veldig opptatt av å selge integrasjon på pc-en, og spiller en viktig rolle i å drive dette markedet framover. Problemet er at hvis man holder seg til tjenester basert utelukkende på deres Office Communications Server, opplever man en videokvalitet som for ti år siden. Vår rolle der er å tilby en separat desktop klient som kan integreres i Microsoft-løsningen, og gi langt bedre opplevelser.

Et nøkkelpoeng med integrasjonen i Microsoft-verdenen er brukervennlighet. Man oppnår den verdifulle egenskapen «presence» – «tilstedeværelse», altså til enhver tid ha oversikt over hvem av kontaktene som er tilgjengelig og på hvilken måte, det vil si per telefon, per lynmelder og så videre – og muligheten til å ta kontakt på den mest hensiktsmessige måten bare ved å klikke.

– Vi arbeider med samme type tett integrasjon mot IBM-systemer. Det er foreløpig under utprøving. Vi regner med å vise det i løpet av sommeren. For øvrig, selv om vi konkurrerer mot Cisco, har vi også et partnerskap med dem. Vi er sertifisert på interoperabilitet mot Cisco, og de OEM-er våre konferansetelefoner.

Andre alliansepartnere til Polycom er Siemens, HP, Avaya og Juniper. Avaya og Polycom kunngjorde denne uken at de utvider samarbeidet med felles utvikling og markedsføring av integrerte løsninger for tale, video og samhandling. Løsningene kombinerer Avayas SIP-baserte plattform Aura med Polycoms «Open Collaboration Network».

Polycom kunngjorde en tilsvarende utvidelse av sitt samarbeid med Microsoft 10. februar, med vekt på integrert video i Microsoft-miljøer med integrert samband og samhandling («unified communications»). I tillegg til mer hensiktsmessige ordninger for å initiere og utvide videosamtaler og videokonferanser, la denne kunngjøringen vekt på integrasjon av video og samhandling gjennom pc-er, og på nye muligheter opptak av strømmer fra både video og samhandling.

– Integrerte opptak og streaming gjør det mulig å fange opp alt som skjer i møter og konferanser. Det betyr at møter kan siden gjøres tilgjengelig i opptak, og at video- og samhandlingssystemet kan brukes til å lage opptak av varig verdig. Dette er viktigst innen undervisning, og som møtereferat.

Graversen forklarer at dette brukes livlig internt i Polycom.

– All opplæring bruker video og legges ut på den interne weben. Det kombineres med sertifisering: Når du mener du har gjort deg ferdig med selve undervisningen, kan du ta en test. Har du 80 prosent rette svar, er du sertifisert. Opptak vil det komme mer og mer av.

Opptaksenhetene til Polycom fungerer i selve nettet, og kan settes til å skje automatisk. Siden kan man velge å redigere dem, og legge dem ut i en egen «youtube», fra et søkbart videobibliotek.

Når det gjelder møterom, beklager Graversen det nåværende misbruket av begrepet «telepresence».

– Det betyr egentlig å gi deltakerne en illusjon av at alle sitter i samme rom. Det er noe annet enn tre skjermer ved siden av hverandre. Du må se folk selv om du reiser deg, du må ha øyekontakt, og rommet må se likt ut uansett om det er det man sitter i eller det man ser på en skjerm.

I dag brukes betegnelsen telepresence – eller teletilstedeværelse («fjernværelse» hadde vært morsommere, men kanskje vanskeligere å få aksept for?) – til også å omfatte ned til treskjermsløsninger som plasseres i vanlige møterom, uten ambisjon om å illudere noe felles rom.

– Cisco begynte med misbruket, og vi har valgt å følge etter. Vi kaller nå alle HD-videosystemene våre for telepresence.

De siste ukene har Polycom kunngjort to teknologinyheter som fortjener å nevnes.

Den ene gjelder støtte for en ny standard for videokomprimering, «H.264 High Profile» som kan nesten halvere båndbreddebehovet til video i både HD og vanlig oppløsning. Polycom sier de vil kunne levere full HD fra 512 kilobit per sekund og oppover, og DVD-kvalitet fra ned mot 128 kilobit per sekund.

Polycom lover å levere en løsning for «Full SVC» («SVC», «Scalable Video Coding», er et vedlegg til videokomprimeringsstandarden H.264/MPEG-4 AVC) i løpet av året, med tanke på ytterligere å redusere båndbreddebehovet under videooverføring.

Polycoms kommende fjernkontroll har trykkfølsom fargeskjerm, og et grensesnitt som skal gjøre det enkelt også for førstegangsbrukere å sette opp videokonferanser.
Polycoms kommende fjernkontroll har trykkfølsom fargeskjerm, og et grensesnitt som skal gjøre det enkelt også for førstegangsbrukere å sette opp videokonferanser.

Den andre nyheten er en fjernkontroll, «Touch Control», der videokonferanser kan styres av en liten enhet med en sju tommers berøringsskjerm i farger. Enheten tilbyr funksjoner fra oppringing av møtedeltakere og adressebøker, til styring av innstillinger for videokonferansen.

– Grensesnittet er lagt opp intuitivt, slik at også førstegangsbrukere vil være i stand til å beherske alle funksjoner, mener Graversen.

Enheten kommer på markedet i løpet av fjerde kvartal.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra