Microsoft avduket i denne uken en ny teknikk for utveksling av data over weben. Teknikken kalles for Open Data Protocol (OData) og ligner mye på en vanlig datafeed som RSS eller Atom. Men den skal tilby langt større fleksibilitet for både tilbyderen og konsumenten av dataene.
OData ble presentert av Microsoft Douglas Purdy under den andre dagen av selskapets MIX-konferanse i Las Vegas.
- Alle ønsker å kunne gjøre spørringer etter data på en fri måte, sier Purdy. OData bygger i utgangspunktet på Atom Publishing Protocol-standarden, men tilbyr et uttrykksspråk som er direkte tilgjengelig i URL-en. Ifølge Purdy skal OData tilby en måte å frigjøre data fra siloer som eksisterer i noen programvareapplikasjoner i dag.
OData har allerede blitt tatt i bruk. Et eksempel er en Silverlight-applikasjon som ble tilbudt under OL i Vancouver. Denne skulle hjelpe besøkende og innbyggere med blant annet å finne parkering, begivenheter og tjenester.
Videotjenesten Netflix tilbyr nå et OData-basert programmeringsgrensesnitt (API) over filmer og tv-serier. En eksempel på en mulig spørring er http://odata.netflix.com/Catalog/People?$filter=startswith(Name,Viggo). Formatreglene for spørringene er beskrevet på denne siden.
Det er også mulig å få levert resultatet som JSON i stedet for Atom ved å legge til «&format=json» i URL-en.
OData-feeden kan også inkludere informasjon om hvilken type (int, data, double etc) de ulike dataene har.
ODate er gitt ut under Microsofts Open Specification Promise, noe som ifølge selskapet skal åpne for bruk av protokollen også i åpen kildekode-applikasjoner. Microsoft har gitt ut SDK-er (Software Developers Kit) som foreløpig gjør det mulig å lage klientapplikasjoner med PHP, Java, .NET, JavaScript og Objective C (iPhone, Mac). I tillegg vil blant annet Excel få støtte for OData gjennom en plugin.
På server- eller produsentsiden er det først og fremst Microsoft-produkter som har eller vil få støtte for OData. Selskapet Azure-tjenester og SharePoint Server 2010 er blant disse. Men på listen finnes også IBM WebSphere som støtter OData gjennom eXtreme Scale REST data service. Listen inkluderer også en håndfull faktiske tjenester som tilbyr data man kan bruke eller eksperimentere med.
Netflix' tjeneste kjøres på Microsofts nettsky, noe som skal gi tilstrekkelig skaleringsmuligheter dersom tjenesten blir populær.
Microsoft mener at det vil være mulig å tjene penger på å tilby slike informasjonsstrømmer. Derfor har selskapet gjennom prosjektet som har kodenavnet «Dallas» åpnet en informasjonsmarkedsplass hvor dataene kan tilbys enten mot penger, men også gratis, dersom man ønsker det.
Purdy demonstrerte hvordan man ved å kombinere to av tjenestene som allerede tilbys gjennom Dallas-katalogen ganske enkelt kan lage en ny tjeneste hvor man ved hjelp av strekkodene på en DVD kan finne ut på hvilken kinoer i nærheten filmen fortsatt vises.
Det er ikke noe nytt at Microsoft tar utgangspunkt i en etablert teknologi og deretter utvider den med egen funksjonalitet. Men mens selskapet tidligere ofte har utelukket konkurrenter fra å ta i bruk og bidra til videreutviklingen av slike utvidelser, ser det ut til at Microsoft nå ønsker et bredt samarbeid om OData. Det
legges opp til at et brukerfellesskap skal kunne komme med innspill og forslag om videre utvikling, og det antydes et samarbeid med W3C og IETF.
Les også:
- [28.08.2012] Vil gjøre OData til åpen standard
- [17.11.2009] Åpner Azure for alle utviklere
- [24.11.2005] Bringer Notes-tankegang til RSS-formatet
- [27.06.2005] Microsoft vil utvide utbredt feedformat