I helgen har kinesiske medier rykket ut med samstemte kommentarer om at landet ikke trenger vestlige selskaper som driver politikk.
Regjeringens engelskspråklige talerør China Daily har rykket ut med to ledere der Google henholdsvis advares mot å fungere som verktøy for den amerikanske regjeringen, og mot å la seg bruke av utenlandske interesser til å angripe Kina under påskudd av internettfrihet.
Den første av disse lederne er gjentatt ordrett av China Radio International. Den henviser til en kommentar fra det offisielle kinesiske telegrambyrået Xinhua, Google, don't politicize yourself.
Kommentarene trekker fram tre forhold. Det første er at Google og den amerikanske regjeringen har latt det skinne gjennom at de anser kinesiske myndigheter som delaktige i hackerangrepene mot Google tidligere i år. Kineserne mener dette er grunnløse beskyldninger, som det ikke finnes fnugg av bevis for.
Det andre er at Google truer med å trekke seg ut av det kinesiske markedet dersom myndighetene ikke gir selskapet et unntak fra sensurreglene som alle andre, kinesiske så vel som utenlandske selskaper, underlegger seg. Kineserne mener alle land søker å hindre informasjon om undergraving, separatisme, rasisme og terrorisme fra å sirkulere på internett. De peker på at nasjonal suverenitet og grenser også trekkes i kyberrommet, og at landene har hvert sitt ansvar. Google bør vite at de må holde seg til lover og regler i hvert land, dersom de ønsker å tjene penger på sine forretninger der, heter det.
At Google i stedet for å prioritere sine forretningsinteresser, truer med å trekke seg ut dersom landets regjering ikke endrer politikk, tyder på at selskapet ikke har kommersielle hensikter, men snarere satt seg fore å undergrave kinesisk kultur og undergrave kinesiske verdier, heter det.
Det tredje forholdet er at Google oppfattes som instrument for den amerikanske regjeringen, som har en egen interesse av å svekke den kinesiske nasjonens vern mot undergraving.
– Googles forbindelser med USAs regjering kunne ikke vært dypere. Amerikanske medier har fortalt at Google var den fjerde største bidragsyteren til Barack Obama under valgkampen. Fire av selskapets tidligere toppledere, blant dem Sumit Agarwal som var produktsjef for Google Mobile og i dag er viseminister i forsvarsdepartementet, arbeider i dag for den amerikanske regjeringen, heter det i felleskommentaren til China Daily og Xinhua.
– Hvordan kan folk tro at selskapets søketreff er fordomsfrie når de mangler både uavhengighet og forretningsmål? er et spørsmål som stilles i kommentaren.
Sluttpoenget lyder slik:
– Det er latterlig og arrogant av et amerikansk selskap å prøve å endre lovene i Kina. Landet trenger verken en politisert Google eller Googles politikk.
Som nevnt før helgen ventes det at Google i dag vil avklare sitt forhold til fortsatt virksomhet i Kina, gitt at myndighetene ikke akter å endre på nettsensuren. En hel eller delvis tilbaketrekning kan ventes fra 10. april.
Les også:
- [30.07.2010] Google tilbake i Kina
- [30.03.2010] Sensuren hånes i kinesisk tabloid
- [25.03.2010] OL og hacking fikk Google til å snu
- [25.03.2010] Slutter å registrere kinesiske domener
- [24.03.2010] Annonsene kan berge Google i Kina
- [23.03.2010] Google i Hongkong kan sperres når som helst
- [22.03.2010] Google omgår «den kinesiske brannmur»
- [19.03.2010] - Google vil legge ned virksomhet i Kina
- [16.03.2010] - Kina taper på et liv uten Google
- [15.03.2010] Sensur holder utlendinger ute
- [11.03.2010] Google sier igjen «nei» til kinesisk sensur
- [19.02.2010] - Angrep Google fra kinesiske skoler