Google og Open Handset Alliance er selvfølgelig godt i gang med neste versjon av Android, som har kodenavnet «Froyo», oppkalt etter en type frossen yoghurt. Nå har det begynt å komme informasjon om hva som blir nytt i denne utgaven.
Engadget skriver i denne artikkelen at anonyme, men antatt pålitelige kilder forteller at Google kommer til å skille ut sentrale komponenter fra selve Android-distribusjonen og gjøre disse tilgjengelige for brukerne via Android Market. Dette skal gjelde både systemkomponenter, for metoder for inndata, og applikasjoner, for eksempel nettleseren.
I dag finnes det Android-baserte mobiler på markedet som benytter enten versjon 1.5, 1.6, 2.0 eller 2.1 av plattformen. Ikke alle mobiler kan oppdateres til nyere utgaver, og i de tilfeller hvor dette er mulig, tar det gjerne ganske lang tid før mobilleverandørene gjør oppdateringene tilgjengelige for brukerne. Årsaken er blant annet leverandørenes egne tilpasninger og kvalitetskontroll.
Denne fragmenteringen, i tillegg til en mengde andre forhold, gjør livet noe vanskelig for utviklere av Android-applikasjoner. Dette gjør det krevende å lage applikasjoner, siden den må testes på en rekke ulike utgaver av Android, dersom de skal gjøres tilgjengelig for så mange som mulig. Noe av årsaken til fragmenteringer, anses å være den raske utgivelsen av nye Android-utgaver.
Det som ifølge Engadgets kilder skal gjøres fra og med Froyo, og i enda større grad i etterfølgeren, «Gingerbread», tilsvarer det Google allerede har gjort med Google Maps-komponenten til Android. Oppdaterte utgaver av denne lastes ned fra Android Market, uavhengig av hvilken versjon av Android brukeren har.
Dersom også andre, sentrale systemkomponenter og applikasjoner på denne måten gjøres tilgjengelige som oppdateringer til eksisterende Android-utgaver, får brukeren tilgang til oppdateringer som ikke avhenger av mobilleverandørenes evne og vilje til raskt å komme med oppdatert fastvare.
For applikasjonsutviklerne kan dette bety at langt flere vil ha mobiler med støtte for mange av de nyeste programmeringsgrensesnittene, selv om ikke hele operativsystemet er oppdatert.
En annen faktor som vil ha betydning, er at Android med Froyo antas å være så moden at det ikke lenger vil være behov for så hyppige oppdateringer av den underliggende plattformen. I stedet vil Android-prosjektet fokusere mer på utvikling av applikasjoner. Dette vil gi mobilleverandørene bedre mulighet til å komme à jour med oppdateringene, i tillegg til at tredjeparts applikasjonsutviklere vil få færre samtidige Android-versjoner å måtte forholde seg til.
Det er likevel mange uklarheter i strategien som har blitt presentert for Engadget, inkludert hvordan dette vil se ut i praksis, hvilke mobiler som kan ta i bruk Froyo, hva som er planlagt lanseringstidpunkt for Froyo og hvilke andre nyheter og forbedringer Froyo vil inkludere.