I dag setter Cern, det europeiske senteret for kjernefysikk, i gang sitt første forsøk på å kollidere partikler i energier på 7 TeV (teraelektronvolt).
Eksperimentene foregår i Cerns LHC-maskin – Large Hadron Collider – som ble startet igjen 20. november i fjor, med en energi på 0,45 TeV. Siden er energien gradvis økt, til 1,18 TeV 30. november, 2,36 TeV 16. desember, og 3,5 TeV 19. mars.
Når man har fått til de første kollisjonene i 7 TeV, er planen å kjøre kontinuerlig i halvannet til to år, med en kort teknisk pause mot slutten av 2010.
Mengden av data som skal registreres, er overveldende. Ifølge Cern produserer LHC rundt 15 petabyte med data i året, tilsvarende over 40 terabyte i døgnet.
For å lagre og analysere alle disse målingene, er det opprettet et verdensomspennende nettverk der Cerns egne datasentraler koples opp mot over 140 sentraler fordelt på 33 land over hele verden: «Worldwide LHC Computing Grid». En av disse er Usit på Blindern i Oslo, der digi.no for et år siden fotograferte det nøyaktige stedet der signalene fra Cern kommer inn i supersvitsjen «Titan».
Det er utviklet unik teknologi for å fordele, ta vare på og analysere alle petabytene. Utviklingen er skjedd i samarbeid med HP, Oracle og Intel, samt EDS. Intel har levert prosessorene til HPs servere, mens Oracle har bidratt med grid-teknologi og EDS med overvåkingsverktøy. Det meste av Cerns utstyr kjøres på Linux.
Les også:
- [27.10.2009] Feirer «40 år med Internett»
- [24.08.2009] Satser tungt på modeller
- [08.04.2009] Norsk svitsj gir 60 teraflops på Blindern