IT-NORGE

Feiret 15 år med fri programvare

Linpro-gründer Dag Asheim mener dotcom-bølgen ble redningen på en tung start.

Jubilant: Linpro-gründer Dag Asheim delte ut kake sammen med Redpill Linpro-sjef Margrethe Gleditsch.
Jubilant: Linpro-gründer Dag Asheim delte ut kake sammen med Redpill Linpro-sjef Margrethe Gleditsch. Bilde: Marius Jørgenrud
19. apr. 2010 - 14:35

AKER BRYGGE/OSLO (Digi.no): For snart femten år siden var han ferdig med hovedfag i informatikk på Universitetet i Oslo. Hva skulle ha bruke sin nye kunnskap og interesse for Linux til?

- Jeg ville holde på med Linux, men ingen drev med Linux den gangen. Det ga den fordelen at jeg kunne starte med noe der jeg var ledende i min nisje, forteller Linpro-gründer Dag Asheim.

Problemet var at det fra starten verken fantes kunder eller andre leverandører. - I starten var det en litt underlig følelse å holde på med dette, forteller han.

Raskt etablerte han virksomhet med kontorer i forskningsparken på Blindern, faktisk i bygningen rett inntil der han hadde studert.

- Det var ingen som hadde hørt om Linux i forskningsparken den gangen. Heller ikke Unix hadde de hørt om. Dette var typisk for folk jeg møtte den gangen. Mange lurte på om jeg hadde skrevet Linux, men det hadde jeg jo ikke.

Linux ble han kjent med allerede fra den spede begynnelsen, da grunnlegger Linus Torvalds postet de berømte første meldingene på Usenett om operativsystemet han skulle bli berømt for, tidlig på nittitallet.

I dag er dette kjent datahistorie. Det er også Linpro, som for to år siden ble slukt av det svenske fri programvare-selskapet Redpill.

Redpill Linpro er i dag et av Nordens største selskaper innen området fri programvare. De lever av konsulentvirksomhet, drift og opplæring.

På åpningsdagen for friprog-konferansen GoOpen feiret Redpill Linpro i dag sine første femten år.

Deltakerne på konferansen i regi av Friprogsenteret fikk bløtkake i anledningen. Men det blir flere feriringer i år. Både i juni og oktober, lover selskapet.

- Vi feirer litt på forskudd. Det første kontoret åpnet jeg juni 1995. Selve selskapet ble etablert i oktober samme året, sier Asheim.

Mye har skjedd med både fri programvare, Linux og ikke minst det som nå heter Redpill Linpro siden den gangen. Asheim er fortsatt en sentral figur. Han er både konsulent, utvikler og styremedlem i den norske delen av selskapet han startet.

- Når skjønte du at Linux eller fri programvare ville bli stort?

- På den ene siden skjønte jeg det i god tid før jeg startet firmaet. Men på den andre siden så var det en tung og treg periode i starten. For eksempel måtte jeg finne ut hva en faktura er for noe. Det lærte de sikkert på BI, men der gikk jo ikke jeg. Jeg hadde ikke veldig mye forretningserfaring.

Reddet av dotcom

Noe av det som ble utslagsgivende var også et element av flaks, innrømmer Linux-pioneren.

- Dette var på en måte på starten av dotcom-perioden. Selv om det ikke var sånn at folk skulle ha Linux, så skulle de ha internettløsninger, og det var også en del selskaper som ikke hadde egen IT-infrastruktur. Det gjorde at vi fikk mye lettere tilgang til kunder som var åpne for nye og spennende løsninger.

Asheim deler oppfatningen om at Linux og fri programvare i denne perioden snek seg bakveien inn i mange bedrifters IT-systemer. Det var på serverrommene det startet.

I dag har de kommet et langt skritt videre, men fortsatt gjenstår mye, mener Asheim. Nesten ingen PC-leverandører satser på det frie operativsystemet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Hvis du ønsker å kjøpe en PC med Linux på så er det ikke så lett å få til det. Med unntak for små bærbare PC-er, netbooks.

Friprog-pioneren tror det vil ta lang tid før Linux blir stort på vanlige datamaskiner.

- Hvert år sier man «i år blir året da Linux skal slå igjennom også på desktop», men jeg tror det er en stund igjen. Det henger blant annet sammen med utviklingen av drivere og veldig sterke bindinger i markedet.

- Særlig på forretningssiden er Linux i dag et pragmatisk valg. Man ser på hvilke tjenester som tilbys til hvilken pris, skyter Margrethe Gleditsch inn.

Hun har også bakgrunn som konsulent i Linpro. Fra november tok hun over som administrerende direktør i Redpill Linpro.

- Det vil være elementer av fri programvare i 80 prosent av all programvare innen 2012, sier Gartner. Det viser at bildet har blitt mye mer nyansert i og med at det griper såpass inn i hverandre, sier Gleditsch.

Tilbake til Asheim. På mange måter er han tilbake der han begynte. Han leder ikke lenger selskapet han startet, men han er ute og hjelper kunder som konsulent og utvikler.

- Hverdagen min består stort sett i at jeg hjelper en god kunde av oss, nemlig Telenor. De har vært kunder lenge og var den første store kunden vi fikk. Ting går litt i sirkler her. Selv hjelper jeg dem med et VPN-produkt som de selger. Jeg hjelper til å med å realisere forbedringer i verdikjeden. Da koder jeg i Perl.

Jobben som konsulent kombinerer han med ulike styreverv, både som styremedlem i Redpill Linpro, og med verv i ulike selskaper de har aksjeandeler i, blant annet Skolelinux Drift.

Ut av en bølgedal

Å leve av og med fri programvare har vært en prosess med flere opp- og nedturer, siden starten midt på nittitallet. Linpro, og senere Redpill Linpro har ved flere anledninger måtte ty til nedbemanning.

Den første store nedturen kom for dem, i likhet med mange andre, etter domcom-krasjen i 2001. Senere måtte de gjennom en ny permiteringsrunde i 2003-2004.

Etter oppkjøpet av svenske Redpill i 2008 måtte selskapet nok en gang dra frem sparekniven. For snart ett år siden var det finanskrisen som meldte seg.

- Det ble røde tall i fjor, men de siste månedene har vi snudd resulatet til et overskudd, forteller Redpill Linpro-sjef Margrethe Gleditsch.

Redpill Linpro-kaken gikk unna da selskapet feiret sine første femten år. Samtidig kan selskapet feire at de har snudd resultatet fra fjorårets røde tall. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Redpill Linpro-kaken gikk unna da selskapet feiret sine første femten år. Samtidig kan selskapet feire at de har snudd resultatet fra fjorårets røde tall. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra