BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik har du aldri sett en stormaskin

IBM viste frem innsiden av «monsteret» i Oslo.

19. apr. 2010 - 15:51

AKER BRYGGE/OSLO (Digi.no): Deltakerne på årets fri programvare-konferanse GoOpen fikk et sjeldent syn.

I gangen hadde IBM stilt opp en stormaskin av den nye Z10-familien, som første gang kom på markedet mot slutten av 2007.

Med det var ikke en hvilken som helst stormaskin. Normalt opptrer disse i sikrede lokaler og i helt andre chassis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Modellen IBM viste frem finnes bare i tre versjoner i hele Europa. Den er spesielt utformet med pleksiglass, slik at det er mulig å kikke inn i doningen.

- En utstillingsmodell ble også vist frem under et Linux-seminar i Skien for et par år siden, men det er første gang vi har en glassmodell på Z10 på besøk i Norge. Den kom med lastebil fra Tyskland mandag morgen. Den blir hentet igjen tirsdag kveld, forteller Frode Reien, som har tittelen Nordic New Workload Leader Mainframe i IBM til digi.no.

Først og fremst er stormaskinen brukt innen transaksjonsprosessering, men har de siste årene også fått nye bruksområder.

I tillegg til å kjøre alt av tradisjonelle stormaskinapplikasjoner, har den også avanserte egenskaper innen virtualisering. Enheten kan deles opp i mange tusen industristandard Linux-servere.

- Typiske kunder er EDB, Ergogroup, Nav, Skattedirektoratet, DNB og lignende, men det har også kommet nye typer kunder som aldri tidligere har brukt stormaskin, blant annet innen hosting, forteller Reien.

Hjertet i maskinen er en fireveis 4,4 gigahertz prosessor. Men det sitter flere prosessorer i enheten, blant annet egne prosessorer som håndterer IO, altså input og output av data. Det er plass til opptil 64 egne prosessorer.

Går aldri ned

- Man setter inn egne «bøker» med prosessorer og minne i maskinen. Det kan man gjøre i fart, det vil si uten å ta maskinen ned. De fleste som installerer en slik maskin kjører den opp en gang, og tar den aldri ned igjen, ikke før den byttes ut, sier IBM-selgeren.

I tillegg til egenskapene er også vekten formidabel. Det finnes to ulike klasser, enterprise og business class. De begynner fra 5-600 kilo, og går helt opp til 4-5 tonn.

- Da har du fire-fem tonn på bare tre kvadratmeter.

Utstillingsmodellen veier 970 kilo. Her kan man også se hovedprosessoren i siden av kabinettet.

Lagringskapasitet snakker man ikke om med en slik maskin. Man bruker ekstern lagring. Z10 kan ha inntil 1,5 terabyte minne, men dette kan også virtualiseres for ytterligere utnyttelse.

- Den eksterne lagringen man benytter er store lagringssystemer som DS8000 eller DS6000 fra IBM. Eller for Linux kan man bruke XIV-system, som er store mengder med billig disk i et skap, forklarer Reien.

- Hvor mange tusen virtuelle maskiner kan Z10 kjøre?

- Det har vært utført eksperimenter med opptil 98.000 forskjellige virtuelle servere på en maskin. Etter å ha kjørt disse prøvde man å krasje dem. Det eneste man klarte var å krasje en og en instans.

Stormaskinen koster fra 2,5 millioner kroner og oppover. Særlig for kunder som har svært mange servere kan dette være en aktuell erstatning.

- Man bør ha mellom 30-50 servere før det lønner seg. For dem som betaler databaselisenser per server kan dette være aktuelt. Da kan man spare opptil 50 lisenser.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.