BEDRIFTSTEKNOLOGI

Går sammen om datasenter i Bergen

- Her på Vestlandet er vi ikke bortskjemt med datahaller, sier Webhuset-gründer.

21. apr. 2010 - 14:44

Det norske webhostingselskapet Webhuset har gått sammen med konsulent- og driftselskapet Reaktor om å bygge et eget datasenter på Midtun i Bergen.

De to selskapene er delvis konkurrenter, men samarbeider om infrastrukturen for å dele på investeringene.

Hallen måler 220 kvadratmeter og åpnet i begynnelsen av april. Ved full drift skal senteret romme 50 rackskap med nær 2.000 fysiske servere. Strømkapasiteten på nær 1 megawatt er sikret gjennom en egen trafostasjon. Strømmen er ytterligere sikret med en 800 kVA dieselgenerator.

- Det er jo litt spesielt at vi gjør dette sammen med en konkurrent. Men for oss er det utelukkende fordeler med å samarbeide om infrastruktur, sier daglig leder og gründer i Webhuset, Erik Windahl Olsen til digi.no.

Han forteller at de har spart utrolig mye tid, penger og ressurser på samarbeidet, men ønsker ikke å nærmere inn på hva gildet har kostet.

- Vi har satset i nedgangstider med det for øye at vi får gjort dette rimeligere. Det er en betydelig investering for begge selskapene. For vår egen del håper vi å ha tjent inn dette allerede i løpet av tre år.

Samlet oppgir Webhuset og Reaktor at datasenteret vil håndtere datatrafikken til en «betydelig del av det norske internett». Kanskje en munnfull, men her regner selskapene drifte mellom 40-45.000 nettsteder.

Nettilførselen er en redundant fiberforbindelse levert av BKK.

- Fiberlinjene er ført inn to forskjellige steder i bygget og er redundant hele veien til tilkoblingspunktet i Oslo. Kapasiteten har egentlig ingen oppad begrensning, forteller Webhuset-sjefen.

De to selskapene har i tillegg hvert sitt datarom med langt mindre kapasitet. Disse skal de beholde i produksjon for å kunne tilby også geografisk redundans til kunder som krever det. De tre datasentralene er knyttet mot hverandre med Gbit-forbindelser.

Kjøleløsningen de har valgt på Midtun er en såkalt «varm gang - kald gang»-konfigurasjon, der to rader med rack står med ryggen mot hverandre.

- Varmen kastet ut i gangen i mellom, så suges luften ut og kjøles ned. Deretter blir kald luft blåst foran serverne igjen. Utrolig nok blir kjølerne mer effektive jo varmere det er bak rackene.

I tillegg er det tatt høyde for å utnytte utetemperaturen. Straks gradestokken kryper under 11 grader drar de uteluften rett inn i anlegget, slik at de ikke produserer kaldluft unødvendig.

Få datahaller på Vestlandet

Telenor har tidligere tilbudt plass i et fjellanlegg på Heggebakken, men der er driften i i ferd med å avvikles. Webhuset kjenner ikke til tilsvarende tilbud i regionen.

- Det er få som leverer et ferdig datasenterprodukt i området. Her på Vestlandet er vi ikke bortskjemt med dette, sier Erik Windahl Olsen.

Samarbeidsprosjektet begynte i fjor sommer, og mesteparten av tiden gikk med til å finne egnede lokaler. Selve byggingen begynte på nyåret og var unnagjort på bare tre måneder.

Datasenteret er helt ubemannet unntatt ved behov. Ellers administreres alt med KVM-svitsjer (tastatur, video, mus) og fjernstyring av strøm.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.