ANALYSER

Det sterke prosessorsalget fortsetter

IDC mener årets første kvartal øker troen på et friskmeldt CPU-marked.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. apr. 2010 - 10:01

IDC kom i dag med en rapport om leveransene i mikroprosessormarkedet i året første tre måneder. Det mest oppsiktsvekkende ved tallene er at salget ikke har gått like mye ned fra fjerde til første kvartal som normalt.

Desember-kvartalet pleier å være det beste kvartalet for mikroprosessormarkedet hvert år, noe som betyr at leveransene i det påfølgende mars-kvartalet er noe lavere. I år har fallet bare være på 5,6 prosent, mens det typiske er mellom 7 og 8 prosent. Dette forteller Shane Rau, direktør for pc-halvledere hos IDC, i en pressemelding.

Rau mener at det moderate fallet i omsetning, etter at veksten i fjerde kvartal var svært høy, gir økt tro på at markedet har blitt gjenopprettet og at pc-industrien forventer økt etterspørselen i 2010.

Omsetningen av mikroprosessorer falt bare med 2,0 prosent mellom fjerde kvartal i 2009 og første kvartal i 2010.

På grunn av finanskrisen var salget av mikroprosessorer fortsatt lavt i store deler av 2009. Dermed er veksten i CPU-leveransene fra første kvartal 2009 til første kvartal 2010 spesielt høy, hele 39,4 prosent. Veksten i omsetningen er på 40,4 prosent.

Nedgangen i leveransene fra fjerde til første kvartal har vært mest merkbar i markedet for prosessorer til bærbare pc-er. Her var fallet på 6,3 prosent. For prosessorer til stasjonære pc-er var nedgangen på 5,1 prosent, mens markedet for serverprosessorer var ganske stabilt, med en nedgang på 1,4 prosent.

Fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år steg gjennomsnittprisen på de leverte prosessorene med 4,1 prosent. Dette skyldes ifølge IDC økt etterspørsel etter mer avanserte prosessorer. Leveransene av Intels enkle Atom-prosessorer falt fra 24 prosent andel i desember-kvartalet til 20 prosent andel i mars-kvartalet.

- Intels nye Core-prosessorer og AMDs nye Athlon-prosessorer klatrer, sier Rau, som mener at utsiktene for 2010 vil få kundene til å se etter andre egenskaper ved sine nye pc-er enn lav pris.

- For prosessorer betyr dette mer villighet til å betale for fordeler som god ytelser og redusert strømforbruk, sier Rau.

Intel øker sine markedsandeler i første kvartal med 0,5 prosentpoeng, til 81,0 prosent. AMD taper på sin side 0,6 prosentpoeng og endte opp med en markedsandel på 18,8 prosent. VIA Technologies oppnådde dermed 0,2 prosent markedsandel i første kvartal i år.

Intel øker markedsandelene på i alle de tre prosessorsegmentene med mellom 0,4 og 0,6 prosentpoeng.

Intel har hele 90,2 prosent av markedet for prosessorer til servere og arbeidsstasjoner, mens AMD har 9,8 prosent. I markedet for prosessorer til bærbare pc-er har Intel en markedsandel på 87,7 prosent. AMD har en andel 12,1 prosent mens VIA har 0,1 prosent.

I markedet for prosessorer til stasjonære pc-er leverer Intel 71,7 prosent av brikkene. AMD har en markedsandel på 28,0 prosent, mens VIA har en andel på 0,3 prosent.

IDC nevner ikke ARM i rapporten, selv om ARM-baserte prosessorer har begynt å bli en konkurrent til særlig Intels Atom-prosessorer i minibærbare pc-er. Årsaken er trolig at ARM-prosessorene ikke er basert på x86-arkitekturen som Intel, AMD og VIA vanligvis benytter.

IDC har for 2010 anslått en vekst i det globale pc-prosessormarkedet på 15,1 prosent. Selskapet mener dog at veksten kan bli høyere som følge av de gode resultatene i første kvartal, den lave lagerbeholdningen og forventningen fra både halvlederleverandørene og pc-byggerne. Mye vil også avhenge av at den ventede økningen i bedriftenes IT-investeringer slår til i det inneværende kvartalet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra