RESULTATERFINANS

Plutselig var IT-giganten null verdt

Under børskaoset i New York stupte Accenture-aksjen til 0,01 dollar, og flere titusen aksjer ble solgt.

7. mai 2010 - 10:38

New York-børsen gikk bananas i går, i tidsrommet mellom 14.40 og 14.57 lokaltid. Dow Jones-indeksen hadde falt hele dagen fra en åpning på 10 862 poeng. Ved 14-tiden hadde den falt 1,4 prosent til 10 707 poeng. 40 minutter seinere var den ned 3,8 prosent til 10 447 poeng.

Så kom et merkelig stup: Klokka 14.47 sto indeksen i 9 864 poeng. Det var ny rekord for nedgang i løpet av én dag, 998 poeng eller 9,2 prosent.

Et av de merkeligste utslagene rammet IT-giganten Accenture.

De hadde åpnet dagen med en aksjekurs på 42 dollar, og opplevde minimale svingninger fram til klokka 14. Da Dow Jones stupte, fulgte Accenture-aksjen med.

Klokka 14.49 visste skjermen at Accenture-aksjen var verdt 0,01 dollar. I det minuttet ble det omsatt 66 277 Accenture-aksjer.

Klokka 14.50, altså ett minutt seinere, viste skjermen en Accenture-kurs på 39,51 dollar.

Klokka 14.57 var alt tilsynelatende tilbake til det normale: Dow Jones-indeksen sto da i 10 474, ned 388 poeng eller 3,6 prosent fra åpningen. Da hadde Accenture allerede kommet seg opp forbi 40 dollar-merket. De endte dagen på 41 dollar, Dow Jones på 10 519 poeng, 3,2 prosent lavere enn da børsen åpnet.

De andre indeksene på Wall Street opplevde et tilsvarende stup, men ikke fullt så hardt. Rundt 14.50 var både Nasdaq og Standards & Poor ned 8,6 prosent.

Forklaringene som er gitt på hva som utløste stupet er ikke entydige. Et rykte vil ha det til at en mekler i Chicago krysset av for «milliarder» i stedet for «millioner» ved en transaksjon, men fikk rettet det etter noen få minutter.

Meglersjef Tom di Galoma hos Guggenheim Partners i London sier til Financial Times at det virket som om noen gjorde en stor feil i et aksjesalg, som straks smittet over på obligasjonsmarkedet.

Myndigheter i USA – blant dem kredittilsynet Securities and Exchange Commission (SEC) og børstilsynet Commodity Futures Trading Commission – sier de samarbeider for å finne ut av hva som skjedde. Alle de store amerikanske børsene sier de vil avdekke transaksjoner rammet av feilaktig kursinformasjon, og at disse vil strykes.

Flere selskaper opplevde det samme som Accenture, det vil si at børsverdien tilsynelatende falt til nesten null. De som fikk kjøpe aksjer i Accenture, Boston Beer og investeringsfondet iShares Russell (med verdier for 9,5 milliarder dollar) for rundt 0,01 dollar, vil altså ikke få beholde dem, eller beholde eventuelt realisert gevinst.

Rollen til IT-programmer som kjøper og selger aksjer og andre verdipapirer i rasende fart på vegne av særlig hedgefunds, og som bidrar til rundt to tredeler av volumet i omsetningen på amerikanske børser, er uklart.

Umiddelbart etter den antatte tastefeilen, i det kursene begynte å rase, har disse programmene antakelig bidratt til å akselerere kursfallet, siden de er innstilt på å selge i fallende marked. På den andre siden er de også innstilt på å ta en pause i handelen når markedet utvikler seg unormalt. Det innebærer at de etter kort tid vil ha merket det unormale i situasjonen, og avsluttet alt kjøp og salg av aksjer og verdipapirer. Det spekuleres nå i om et plutselig fall i omsetningsvolumet kan ha bidratt til ytterligere å akselerere de mange kursfallene.

Hvorfor stupet var så kortvarig, er det ingen som har noen forklaring på.

At programmene for automatisk kjøp og salg trekker seg ut av markedet når situasjonen utvikler seg unormalt, forsvares dels ved at det hindrer at de bidrar til et kursfall, dels ved at de som kjører programmene ellers ville risikert store tap.

Gründer og daglig leder Dave Cummings i Tradebot Systems, et firma som baserer hele sin virksomhet på programvarestyrt verdipapirhandel, avviser overfor Wall Street Journal at automatisert handel bidro til det kraftige kursfallet. Hans syn er at kursfallet ble utløst av salg av store aksjeposter, og at børsene har et ansvar for å stanse handelen, gjerne ved hjelp av egen programvare, i forkant av en utvikling lik den som skjedde i New York i går.

Cummings mener at børser må ha egne overvåkingssystemer som er i stand til å bryte all handel når markedet blir kaotisk, for så å sørge for en styrt gjenåpning.

Da er det et tankekors at New York-børsen faktisk har et slikt system for straks å avbryte all handel, men det ble ikke utløst i går.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.