Både Internett og weben er preget av å være vestlige oppfinnelser. Dette har vært særlig tydelig i forbindelse med hvilke type tegn som har kunnet benyttes. På mange områder har det latinske alfabetet vært enerådende, til tross for at mange brukere ikke benytter dette skriftsystemet til daglig.
Nå er enda en slik begrensning i ferd med å bli opphevet. ICANN, organisasjonen som administrerer blant annet domenenavn på Internett, kunngjorde før helgen at det for første gang er mulig å skrive et helt domenenavn med ikke-latinske tegn. Fram til nå har landskodene, det vil si den delen av domenenavnet står bak punktumet, måttet være skrevet med latinske bokstaver, altså mellom a og z. Nå er det også mulig å skrive dette på arabisk. Dette gjør det langt enklere for nettbrukere som benytter arabisk til daglig å skrive inn nettadresser.
De tre første landene som berøres av den nye ordningen er Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Brukeren kan nå velge om de vil skrive inn toppdomenet med arabiske eller latinske tegn, altså slik:
Egypt: .eg eller .مصر
Saudi-Arabia: .sa eller .السعودية
De forente arabiske emirater: .ae eller .امارات
- Dette er ikke bare en mindre endring for Internett, men et skifte som for alltid vil endre det nettbaserte landskapet. Dette er begynnelsen på en overgang som vil gjøre Internett mer tilgjengelig og brukervennlig for millioner over hele kloden, uavhengig av hvor de bor eller hvilket språk de snakker, sier Rod Beckstrom, president og administrerende direktør i ICANN, i en pressemelding.
Utrullingen av IDN ccTLD-er (Internationalized Domain Name Country Code Top Level Domains) vil skje etappevis. Så langt har 21 land og territorier sølt om IDN ccTLD. Søknadene representerer i alt 11 ulike språk. Blant skriftsystemene disse benytter, er kyrillisk, tamilsk, thai, samt forenklet og tradisjonell kinesisk. En oversikt finnes på denne siden.
Les også:
- [19.04.2012] Mistilliten til ICANN stiger
- [21.06.2011] Svindyre nye toppdomener
- [20.06.2011] Klart for mange flere toppdomener
- [11.03.2011] Åpner for flere norske toppdomener
- [02.12.2003] Helnorske nettadresser i februar