JUSS OG SAMFUNN

Piratjeger ser at det nytter å kjempe

Problemet er fortsatt akutt, men noe går rett vei, sier BSA i sin oppsummering av 2009.

11. mai 2010 - 09:30

Piratjegerforeningen Business Software Alliance (BSA) har i dag publisert sin årsrapport for 2009 om hvordan det står til med bruk av ulisensiert pc-programvare: Global PC Software Piracy Study. Rapporten er gjennomført av analyseselskapet IDC på oppdrag fra BSA.

Rapporten åpner slik:

– Trass i den største globale økonomiske tilbakegangen på over 20 år, ble 2009 et overraskende positivt år i kampen mot piratkopiert programvare.

BSA hadde fryktet at økonomiske problemer vil føre til en kraftig økning i bruken av piratkopiert programvare. I stedet viste det seg at denne lettvinte løsningen for å spare tenker ble holdt noenlunde i sjakk.

Det vil ikke si at den globale piratkopieringsraten falt i kriseåret. Tvert om: Den økte fra 41 prosent i 2008 til 43 prosent.

Men BSA framhever at arbeidet mot piratkopiering førte til at bruken av piratkopiert programvare falt i 54 av de 111 landene som omfattes av undersøkelsen, mens den bare økte i 19 land.

– Det er klart at opplysning om piratvirksomhet og håndhevingskampanjer de siste årene fra bransjen og myndigheter har fortsatt å ha en positiv virkning og fremmet lovlig anskaffelse og bruk av pc-programvare, heter det i rapporten.

Forklaringen på at den globale piratkopieringsraten økte, er i hovedsak at pc-salget øker kraftigere i land med utstrakt piratkopiering enn i de mer modne markedene. Verdien av den ulisensierte programvaren som brukes verden over, sank med 3 prosent til 51,4 milliarder dollar.

Kreftene som motvirker piratkopiering er bransjekampanjer til fordel for lovlig bruk, opplysningskampanjer drevet av myndigheter, tiltak for å håndheve lisensbestemmelser og ny teknologi. BSA mener kopisperrer (DRM, digital rights management) slår positivt ut.

Krefter som fremmer piratkopiering av pc-programvare er den kraftige veksten i forbrukermarkedet, økt bruk av eldre pc-er der man er mer tilbøyelig til å ty til ulisensiert programvare, og økt kriminell distribusjon over Internett.

USA har den laveste piratkopieringsraten, med 20 prosent. Japan og Luxemburg er nest lavest, med 21 prosent. Norge ligger på 29 prosent: Raten her i landet har holdt seg på 29 og 28 prosent i mange år. Sverige har 25 prosent, Danmark 26 prosent, Finland 25 prosent og Island – et av landene der piratkopiering øker – har 49 prosent.

«Verstingene» har en piratkopieringsrate på over 90 prosent: Bangladesh, Zimbabwe og Moldova, alle lutfattige land.

I 2009 sto Brasil, India og Kina for 86 prosent av den globale veksten i pc-leveransene. Ingen av disse landene bidrar til veksten i den globale piratkopieringsraten.

Verdien av piratkopiert programvare i Kina økte ifølge BSA fra 6,7 milliarder dollar til 7,6 milliarder dollar. BSA klager over at kinesiske myndigheter ennå ikke handler i samsvar med løftene de har gitt til programvarebransjen. Likevel falt piratkopieringsraten fra 80 prosent til 79 prosent. I 2005 var den 86 prosent.

I Brasil falt piratkopieringsraten fra 58 prosent til 56 prosent, trass i kraftig vekst i leveranser av pc-er til forbrukere. Også India opplevde fall i piratkopieringsraten, fra 68 prosent til 65 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.