Ni av verdens største leverandører av dataminne, Samsung, Hynix, Infineon, Elpida, NEC, Hitachi, Toshiba, Mitsubishi og Nanya skal ha inngått en avtale med EU om å erkjenne ulovlig prissamarbeid.
Prissamarbeidet straffes med bøter. Etter en prosedyre etablert i juli 2008, kan selskaper som erkjenner å ha deltatt i ulovlig prissamarbeid, oppnå at bøtene reduseres med 10 prosent.
En offisiell kunngjøring om saken ventes i morgen. Kilder til New York Times og Reuters sier bøtene kan til sammen komme opp i 300 millioner euro. Ifølge Wall Street Journal kan det være så høyt som 500 millioner euro, nærmere fire milliarder kroner.
EU-kommisjonen har etterforsket de ni selskapene i seks år, på mistanke om ulovlig samarbeid for å faste prisen på minnebrikker av typen DRAM.
Den amerikanske produsenten Micron skal også ha deltatt i prissamarbeidet, men slipper straff fordi de var de som varslet myndighetene.
EU-kommisjonens undersøkelse ble innledet etter at amerikanske myndigheter i 2004 bekreftet at det sto en sammensvergelse bak et prishopp på 200 prosent på DRAM-brikker i tidsrommet november 2001 til januar 2002. Etterforskningen i USA avviste en alternativ forklaring som knyttet prishoppet til tjenesten «DRAM Price Risk Management» drevet av skandaleforetaket Enron.
Det ulovlige kartellet ble punktert i april 2002 da Michael Dell, på en investorkonferanse, klaget han over «et par DRAM-leverandører» som utviste «kartellaktig oppførsel».
Flere av minneleverandørene som nå bøtelegges av EU, blant dem verdens to største, Samsung og Hynix, måtte i 2005 og 2006 punge ut tilsvarende beløp i bøter til amerikanske myndigheter.
Les også:
- [18.11.2011] Katastrofedag for Rambus
- [28.09.2010] Oracle saksøker Micron for prisjuks
- [20.05.2010] DRAM-kartell fikk strafferabatt
- [26.02.2004] Sammensvergelse bak prisfiksing av dataminne