JUSS OG SAMFUNN

DRAM-kartell fikk strafferabatt

En ordning i EU gjør det ekstra lønnsomt å legge kortene på bordet.

20. mai 2010 - 10:28

Ti internasjonale selskaper som erkjente ulovlig prisfiksning av DRAM – minnebrikker for pc – fikk i går sin straffeutmåling fra EU-kommisjonen, etter en ordning som tillater graderte rabatter avhengig av hvordan skyldige selskaper selv bidrar til å oppklare saker. Saken er den første som avsluttes etter en ny prosedyre innført i 2008, som har til hensikt å korte ned på tiden det tar å avgjøre kartellsaker.

    Les også:

Straffeutmålingen omfatter halvlederprodusentene Micron, Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida og Nanya.

Micron fikk straffen redusert til null, fordi de var først ute med å informere EU-kommisjonen om kartellets virksomhet. De øvrige fikk til sammen 331 millioner euro i bøter, beregnet etter deres omsetning i EØS-området, i hvilken grad de bidro til den ulovlige prisfiksingen, og etter hvordan de medvirket til å oppklare saken.

Samtlige av disse fikk sin opprinnelige bot redusert med 10 prosent, for å ha erkjent det ulovlige prissamarbeidet.

Flere av de andre søkte strafferabatt etter en ordning vedtatt i 2002, den såkalte «Leniency Notice». Infineon ble innvilget en rabatt på 45 prosent. Hynix fikk 27 prosent, mens NEC og Samsung fikk begge 18 prosent rabatt.

Infineon endte opp med en bot på 56,7 millioner euro. Hynix må betale 51,5 millioner euro, mens Samsung må ut med 146 millioner euro. De øvrige bøtene er fra 20,4 millioner euro og nedover.

Konkurransekommissær Joaquín Almunia beskriver denne første avgjørelsen etter den nye prosedyren som en milepæl i EU-kommisjonens håndheving av kartellsaker.

– Ved å erkjenne å ha vært med på et kartell, har selskapene gjort det mulig for kommisjonen å avslutte denne langvarige saken og frigjøre ressurser til å etterforske andre mulige karteller. Etter hvert som denne prosedyren anvendes på nye saker, venter vi at etterforskningen vil gå vesentlig raskere, sier Almunia.

Ifølge EU var kartellet i virksomhet mellom 1. juli 1998 og 15. juni 2002. Den omfattet et nett av kontaktpersoner som delte hemmelig informasjon, og som samarbeidet om prisingen av DRAM til flere store europeiske pc-leverandører, heter det.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.