BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google avduket Android 2.2

Har fokusert på ytelse og etterspurt funksjonalitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mai 2010 - 22:33

Google lanserte i dag Android 2.2 (kodenavn Froyo), som inneholder mye av den funksjonaliteten brukerne lenge har etterspurt. Selskapet avslørte også noe av det som kommer i framtidige versjoner.

Vic Gundotra, Googles sjef for utviklerplattformer, ledet dagens hovedtale og åpnet med å fortelle av det nå aktiveres 100 000 nye Android-enheter hver dag.

Deretter gikk Gundotra inn på en rekke av nyhetene i Android 2.2, hvorav flere nok har vært kjent for mange på forhånd.

Det ene er at Dalvik Virtual Machine har fått en JIT-kompilator (Just-In-Time), noe som i gitte situasjoner skal kunne øke ytelsen til applikasjoner fra med 100 til 400 prosent.

En annen nyhet er at mer støtte for Microsoft Exchange er bygget inn i operativsystemet. Dette inkluderer støtte for fjernsletting av mobilen, oppslag i globale adresselister og støtte for Exchange-kalendere. Enkelte av mobilleverandørene tilbyr allerede mye av dette fra før på sine Android-mobiler, men med Android 2.2 blir det tilgjengelig «for alle». Det er fortsatt opp til hver enkelt leverandør om og når brukerne av eksisterende og kommende mobiler vil få tilgang til Android 2.2.

HTC kom forøvrig i går med Android 2.1 til Hero-mobilen, men foreløpig bare til kunder av amerikanske Sprint.

Application Data Backup API er et nytt programmeringsgrensesnitt som gjør det mulig for utviklere å lage løsninger som gjør at brukerne ikke mister brukerdataene selv om mobilen må resettes eller bytter ut mobilen med en annen.

Android Cloud to Device Messaging API er en meldingsfunksjonalitet som blant annet gjør det mulig å skyve innhold over på mobilen, for eksempel ved hjelp av et nettlesertilleg. Google demonstrerte at man i Chrome på en pc kan lage en rute i Google Maps og ved hjelp av et klikk på verktøylinjen overføres ruten til den innloggede brukerens mobil, hvor Google Maps-applikasjonen åpnes automatisk og viser den samme ruten.

Tilsvarende skal også kunne gjøre med for eksempel websider man har åpnet i Chrome på pc-en. Dette skal være praktisk når man er nødt til å fullføre lesingen av en artikkel på mobilen i stedet.

En del Android-mobiler kan allerede fungere som pc-modem for mobilt bredbånd via USB-kabelen, men nå er funksjonaliteten innebygd i operativsystemet.

Nytt er også muligheten til å fungere som et flyttbart WLAN-aksesspunkt. Dermed kan flere pc-er og andre enheter med WLAN-støtte få tilgang til mobilt bredbånd via Android-mobilen.

Nettleseren i Android 2.2 har nå fått på plass JavaScript-motoren V8, kjent fra Chrome. Denne skal gi to til tre ganger bedre JavaScript-ytelser og Google hevder at den WebKit-baserte nettleseren nå er verdens raskeste mobilnettleser.

Støtten for talekommandoer og stemmegjenkjenning skal være forbedret, og det loves at den talebaserte oversettelsesfunksjonen som er omtalt i denne artikkelen, også vil fungere på mobilen.

Det at Android 2.2 har støtte for Flash Player 10.1, som foreløpig er i en betaversjon, har vært kjent en stund.

- Åpen handler om å være inkluderende i stedet for å være ekskluderende, sa Gundotra i ett av flere spark i retning av Apple.

En nyhet som nok er blant de mest etterlengtede, er muligheten til å installere applikasjoner også på minnekortet. I dag kan applikasjonene kun installeres i det interne flashminnet, noe som kraftig begrenser mulighetene for å ha mange applikasjoner installert på en gang.

Det skal være mulig å overlate plasseringen av applikasjonene til systemet, som da vurderer om det er plass nok internt eller om applikasjonen bør flyttes til minnekortet. Men brukeren også gjøre valget på egenhånd, både ved installasjonen og i ettertid. Applikasjonene skal kunne flyttes mellom den interne og den eksterne lagringsplassen hver gang brukeren ønsker dette.

Android 2.2 gjør det mulig å bruke mobilen som WLAN-aksesspunkt og at applikasjoner kan installeres på SD-kortet.
Android 2.2 gjør det mulig å bruke mobilen som WLAN-aksesspunkt og at applikasjoner kan installeres på SD-kortet.

Ifølge Gundotra har hver Android-bruker i gjennomsnitt 40 applikasjoner installert på sin mobil, et antall som kan vokse betydelig når muligheten for å ha applikasjoner på minnekortet blir tilgjengelig.

En annen ting mange brukere har irritert seg over, er at man i dag manuelt må godkjenne og laste ned hver enkelt av oppdateringene til applikasjoner man har installert. Med Android 2.2 kan man laste ned alle oppdateringer med én enkelt kommando eller be om at alle oppdateringer i framtiden gjøres automatisk.

I Android 2.2 kan man oppdatere alle applikasjonene med ett trykk på skjermen eller tillate at oppdateringene gjøres automatisk.
I Android 2.2 kan man oppdatere alle applikasjonene med ett trykk på skjermen eller tillate at oppdateringene gjøres automatisk.

En nyhet som på sikt skal kunne bidra til mer stabile applikasjoner, er Android Application Error Reports. Når en applikasjon fryser eller krasjer, kan brukerne sende en mer eller mindre ferdig utfylt rapport til utviklerne med blant annet full «stacktrace» av hvor som har skjedd. Utviklerne får tilgang til rapporten gjennom sin Android Market utviklerkonto.

Den ventede oppdelingen av Android i moduler som i større grad skal kunne installeres og oppdateres separat, ble ikke nevnt under presentasjonen. Google har ikke sagt noe offisielt om dette tidligere, rapportene har vært basert på anonyme kilder. Trolig kommer dette først i nesten versjon av Android, som har kodenavnet «Gingerbread».

Gundotra fortalte også litt om hva som kommer i Android i kommende versjoner.

Blant annet vil nettleseren ha støtte for akselerometer og kanskje også kompass, slik at for eksempel kart kan dreies slik at nord på kartet vises i riktig retning. Det ble også lovet kamerastøtte i nettleseren. Begge deler ble demonstrert under hovedtalen.

Minst like interessant er nyhetene som kommer i tilknytning til Android Market. Det skal i langt større grad bli mulig å bruke en pc til å finne fram til ønskede applikasjoner. Men i stedet for å benytte en spesiell applikasjon for dette, gjøres det hele fra nettleser. Man velger applikasjonen, hvilken enhet (dersom man har flere tilknyttet samme konto) man vil ha den installert på, og så blir den sendt til enheten via Internett.

Google vil etter alt å dømme også begynne å tilby musikk via Android Market. Også musikken skal kunne overføres via Internett.

I tillegg skal det gjøres mulig å streame musikk til Android-mobilen fra musikkbiblioteket brukeren har på en pc hjemme. Trolig vil også andre mediefiler brukeren har kunne gjøres tilgjengelige på denne måten. Google kunngjorde i dag at det har kjøpt selskapet Simplify Media, det er trolig dette selskapets teknologi som vil benyttes i løsningen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.