Som ventet avduket Google i går selskapets Google TV-produkt. Det dreier seg om en Android-basert løsning som på mange måter skal smelte sammen tv- og webopplevelsen til brukerne.
I dag er det mange som stadig titter på en bærbar pc, mobiltelefon eller tavle-pc mens de ser på tv for å få tilgang til tilleggsinformasjon om det de ser, for eksempel i hvilke andre filmer en skuespiller har spilt i eller hvordan listen over toppscorere i Tippeligaen ser ut akkurat nå, midt under kampen. Man kan også for eksempel sende Twitter-meldinger via tv-en mens man ser på et begivenhet.
Google mener at alt dette bør kunne sees på den samme enheten, nemlig den store tv-en brukerne har i stua. Den er langt mer egnet for familier og andre grupper av mennesker som ønsker å se på ting sammen, enn en pc som vanligvis har for liten skjerm til slikt. Dette gjelder også for titting på Youtube-videoer.
Målet med Google TV er å kombinere det beste fra tv med det beste fra weben, slik at det samlede resultatet blir bedre enn hver av de to enkeltkildene.
Brukerne skal kunne bruke mindre til på å finne innholdet de ønsker å se, det skal kunne kontrollere og skreddersy hva og når man vil se, og Google TV skal i tillegg bidra til å gjøre innholdet mer interessant.
Mange tv-er har i dag en elektronisk tv-guide som gjør det enklere å se hva som går på tv-en akkurat der og da eller i timene framover. Men Google mener at denne bare er brukbar nå man har tilgang til et temmelig begrenset antall kanaler.
Google er mest kjent for sin søketjeneste og det er derfor ikke tilfeldig at søk også er en viktig funksjon i Google TV. Dermed vil man for eksempel kunne søke etter når favorittserien vises og på hvilke kanaler. Det er ikke begrenset til tv-kanaler, og webtv-kanaler er med, selv om disse gjerne leverer innholdet på det tidspunktet brukeren ønsker.
Det skal også være mulig å velge ut tv-programmer man ønsker å ta opp fra det samme brukergrensesnitt, dersom Google TV-enheten man benytter har støtte for dette.
Søkefeltet kan også brukes til å søke på weben, eller til å skrive inn URL-er. Det hele er basert på Googles nettleser Chrome og vil inkludere støtte for Flash 10.1. Man kan selvfølgelig også bruke nettleseren slik man gjør på en pc. Men webutviklere anbefales allerede nå å optimalisere webinnholdet for tv-formatet. En rekke designråd knyttet til webinnhold på tv finnes på denne siden.
Google erkjenner at brukerne noen ganger ikke helt vet hva man vil søke etter, og at man i stedet bare vil titte rundt. Da kan man gå til en hjemmeskjerm med innhold brukeren selv har valgt ut, eller tilbys forslag basert på hva man har sett på tidligere.
Med seg har Google fått blant annet maskinvareleverandørene Intel, Sony og Logitech.
Intel skal levere systembrikken, en Atom CE4100, som i tillegg til å være en vanlig Atom-prosessor klokket til 1,2 GHz, er utstyrt med en del hjelpekretser som skal gi systemet nye muligheter. Intel lover at den skal kunne dekode to 1080p videostrømmer på samme tid. Brikken skal ha kontroller for NAND-basert flashminne, samt støtte for både DDR2- og DDR3-minne. Den skal ha integrert grafikkprosessor maskinvareakselerering av 3D-grafikk, transportprosessor, en dedikert sikkerhetsprosessor, videokontroller og støtte for I/O-systemer som SATA-300 og USB 2.0.
Sony kommer til å levere både tv-er og Blu-ray-spillere som tilbyr Google TV, mens Logitech skal tilby blant annet en separat boks som kan kobles mellom tv-en og brukerens eventuelle kabeltv-dekoder. Dermed er det ikke nødvendig for brukerne å bytte ut dagens utstyr, dersom man er fornøyd med det. Men det kreves at tv-en har HDMI-inngang.
Google lover også at brukere med Android-basert mobil skal kunne styre tv-en fra mobilen. Under presentasjonen ble det også demonstrert hvordan man ved å snakke til mobilen kan velge innhold på tv-en. Selve talegjenkjenningen skjer på Googles servere.
Det vil også være enkelt å flytte webinnhold man ser på mobilen over på tv-skjermen.
Denne kontrollfunksjonaliteten er basert på en IP-basert kontrollprotokoll som utviklere av både maskinvare og programvare kan utnytte til å bygge nye løsninger.
Siden Google TV er basert på Android, foreløpig versjon 2.1, vil man også kunne installere applikasjoner på samme måte som man kan på mobilen. Med mindre applikasjonen krever mobilspesifikk maskinvare, skal den med sannsynligvis også fungere på tv-en. Men utviklere oppfordres også til å lage egne applikasjoner som er beregnet for den langt større skjermen som tv-en tilbyr.
Installasjonen av applikasjoner skal kunne gjøres på samme måte som på mobilen, inkludert den framtidige løsningen hvor man installeres fra nettleseren på en pc, slik at applikasjonen skyves over Internett til Google TV-enheten.
Et eksempel på en applikasjon som har blitt laget internt hos Google, er en løsning som i sanntid lager undertekster til tv-programmene. Dette tilsvarer det man finner på YouTube. Applikasjonen utvikles av en ansatt som nylig har flyttet til USA og som har en ektefelle som ikke forstår engelsk. Ideen var å gjøre det mulig for ektefellen å forstå hva som blir sagt på amerikansk tv.
YouTube, som eies av Google, skal om noen uker gjøre tilgjengelig betaversjonen av en ny tjeneste som kalles YouTube Leanback. Denne skal på mange måter oppføre seg som en tv-kanal, for eksempel at avspillingen starter direkte, men innholdet vil baseres på brukervalg, forslag fra venner og forslag fra YouTube selv. I tillegg vil det tilbys ulike temakanaler.
Allerede til høsten skal de første Google TV-produktene fra Sony og Logitech komme på markedet. Det er uklart om dette i første omgang bare vil gjelde i USA eller om det satses på en global lansering.
I begynnelsen av 2011 vil Google klargjøre Android Market for Google TV. Da vil selskapet også begynne å tilby Google TV SDK og API-er. Sommeren 2011 skal hele systemet gjøres til åpen kildekode.
Les også:
- [06.01.2015] Sony går for Android TV
- [23.08.2011] Google TV åpnes for apputviklere
- [21.06.2011] Google kjøper programvareselskapet SageTV
- [27.10.2010] Deler ut 10 000 Google TV-bokser
- [22.10.2010] TV-kanaler blokkerer Google
- [19.10.2010] Google lanserte YouTube for fullskjerm
- [13.10.2010] Vil gjøre Google TV bedre
- [05.10.2010] Slik blir apps på TV-skjermen
- [08.09.2010] Lover bred Google TV-lansering i 2011
- [19.08.2010] Uklart hvordan Google TV skal tjene penger
- [08.07.2010] YouTube med din personlige «TV-kanal»
- [20.05.2010] Google avduket Android 2.2
- [03.05.2010] – Google med Android-basert tv-plattform