JUSS OG SAMFUNN

Saksøker MPEG LA for monopolmisbruk

Videopatentselskapet i lisensstrid med gammel kjenning.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
25. mai 2010 - 12:20

Selskapet MPEG LA, som har spesialisert seg på å administrere patentpooler for primært videoteknologier, har blitt mye omtalt i det siste. Dette skyldes først og fremst bruken av H.264-teknologien i forbindelse med HTML5-basert video, men også antakelsene om at VP8-teknologien, som Google har kjøpt og tilbyr royaltyfritt og som åpen kildekode, er basert på metoder som dekkes av patenter som MPEG LA administrerer.

Google mener derimot å ha sitt på det tørre, men frykten for at dette ikke stemmer, har allerede vist seg å være nok til at enkelte store aktører helst ikke vil røre VP8.

Mange mener at det nærmest er umulig å lage videokomprimeringsteknologi uten at det berøres av MPEG LA-administrerte patenter.

Nå har det blitt kjent at tyske Nero, et selskap som er mest kjent for CD/DVD-brenningsprogrammet med samme navn, har saksøkt MPEG LA for ulovlig monopolvirksomhet. Dette søksmålet er ikke direkte relatert til video i nettleserne, men omhandler likevel blant annet H.264, også kjent som MPEG-4 AVC.

MPEG LA skal tidligere i år ha saksøkt Nero for kontraktbrudd etter at det tyske selskapet stoppet å betale for teknologi det har lisensiert via MPEG LA. Søksmålet fra Nero, som er datert den 10. mai i år, er derfor et motsøksmål. Det inneholder likevel et del påstander som umiddelbart virker ganske saftige.

Allerede i 1997 fikk MPEG LA løfter fra USA justisdepartement om at det ikke ville bli igangsatt antitrustetterforskning mot lisensselskapet. Men løftet bygget på visse betingelser.

For det første skulle MPEG LA knytte til seg uavhengige eksperter som skal sikre at kun teknisk essensielle patenter ble inkludert i MPEG-2-poolen. Ekspertene skal også luke vekk ikke-essensielle patenter fra poolen. Dessuten skal lisensbetingelsene være rettferdige, fornuftige og ikke-diskriminerende.

Nero mener at den eksperten som MPEG LA benytter, Kenneth Rubenstein, på ingen måte kan anses for å være uavhengig, da han ifølge Nero skal ha vært med på å lage utkastene til de første lisensavtalene for MPEG LA, har deltatt på vegne av MPEG LA under forliksmøter og har vitnet på vegne av MPEG LA i den amerikanske kongressen.

Ifølge Nero skal Rubenstein også ha blitt oppgitt på MPEG LAs nettsted som selskapets patentrådgiver i USA.

Ifølge Nero skal MPEG LA i 1997 ha oppgitt at det bare var 53 essensielle patenter tilknyttet MPEG-2-poolen, og at 23 av disse dekket det aller meste av MPEG-2-standarden fra 1993. Siden den tid skal ha det ha blitt lagt til omtrent 800 nye patenter i poolen. Nero mener dette ikke er essensielle patenter og at de kun har blitt lagt til for å forlenge lisensperioden for MPEG-2, da de opprinnelige patentene allerede skal ha gått ut på dato.

Nero mener MPEG LA har gjort tilsvarende utvidelser av patentpoolene for MPEG-4 Visual og AVC, som begge skal bestå av mer enn tusen patenter. Lister med oversikt over patentene finnes på nettstedet til MPEG LA.

I tillegg mener Nero at MPEG LA favoriserer lisenskunder som også eier patenter som MPEG LA administrerer, blant annet ved å ikke tilby de uavhengige kundene den samme informasjonen som kundene selskapet også handler på vegne av.

Nero oppsummerer at MPEG LA misbruker selskapets markedsmakt på en måte som kveler både konkurranse og innovasjon, noe som rammer forbrukere i relevante markeder.

Det tyske selskapet krever både både erstatning og at det angivelige misbruket av markedsmakten opphører.

Garrard Beeney, en advokat ved Sullivan & Cromwell som representerer MPEG LA, sier til Law.com at han overhodet ikke er overrasket over søksmålet fra Nero, noe han anser for å være et standard mottiltak mot lisenskrav som det MPEG LA har rettet mot Nero.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.