Rådgiver Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynets tjeneste slettmeg.no er bekymret over hvordan det offentlige slurver med brukeres personvern. Tjenesten har mottatt en rekke henvendelser fra personer som føler seg utlevert. Årsaken er at informasjon som legges ut via offentlige postlister indekseres av Google.
– Flere som kontakter oss er overrasket over at meldinger om jobbsøknader, klager på kommunen, klager på karakterer og søknad om barnehagebytte dukker opp på Google via offentlige postlister. Selv om denne informasjonen rettmessig er offentlig, så er det mange som finner det krenkende at denne skal være så lett tilgjengelig ved søk på egen navn via Google.
Paarup Michelsen sier at ingenting påbyr det offentlige å gjøre denne informasjonen tilgjengelig via Google. Enkle tekniske løsninger kan unngå at slik skjer.
– Vi oppfordrer alle offentlige innstanser i Norge til å se på dette og vurdere sine rutiner opp mot personvern på nett.
Datatilsynet har gjentatte ganger tidligere klaget over at det offentlige legger ut alt som ikke er hemmelig, i stedet for å tenke seg om i forhold til personvernet.
Tall fra henvendelser til slettmeg.no i april viser at 37,5 prosent av alle henvendelsene gjelder Facebook. Det er nesten dobbelt så mye som alle de neste fire på tjenestens «topp fem» liste til sammen, det vil si Google, uspesifisert presse, katalogtjenester og Windows Live.
Krenkelsene det klages over, fordeler seg slik:
29 prosent av henvendelsene kommer fra aldersgruppen 16 til 25 år. 51,5 prosent av alle henvendelser kommer fra kvinner.
65 prosent av henvendelsene gjelder konkret krenking. 16 prosent gjelder forbrukerspørsmål, og 10 prosent har med uønsket oppføring å gjøre.
Forbrukerhenvendelsene til slettmeg.no kommer hovedsakelig fra personer som har mistet tilgang til e-post eller profil på et nettsamfunn.
– Enten det skyldes glemsel eller hacking er vår erfaring er at tapt brukernavn og passord kan gjøre enorm skade for personen det gjelder. Derfor er det utrolig viktig å ha gode sikkerhetsrutiner for personlige kontoer og profiler på Internett, sier Paarup Michelsen.
Han anbefaler alle å fylle ut sikkerhetsspørsmål og oppgi alternativ e-post til tjenestene der det er mulig, slik at man enkelt kan tilbakestille passord etter behov. Andre råd er å logge av alle tjenester når man forlater en maskin, og ikke bruke e-postkontoer og nettprofiler til å lagre privat informasjon.
Les også:
- [18.03.2010] - Legger ut alt som ikke er hemmelig