TELEKOM

Påbyr strålemerking av mobiltelefoner

San Francisco er først ute med å kreve at utsalgssteder opplyser om SAR-verdier.

16. juni 2010 - 09:44

Byrådet i San Francisco (Board of Supervisors) vedtok i går med elleve mot én stemme å kreve at utsalgssteder opplyser om SAR-verdiene til hver mobiltelefon i butikken.

Ifølge San Francisco Chronicle vil vedtaket endelig godkjennes neste uke, og vil kunne iverksettes straks ordfører Gavin Newsom underskriver det. Newsom har ivret for å innføre en slik lov.

Det skal være første gang utsalgssteder påbys å merke mobiltelefoner for SAR-verdier i USA.

Et forslag i delstaten Maine om å merke selve mobiltelefonen med samme type varsel som for sigarettpakker, ble avvist i mars. I San Francisco innebærer påbudet at mobiltelefonens SAR-verdi må oppgis i minst 11 punkt skrift på et skilt ved siden av mobiltelefonen.

SAR – «specific absorption rate» – er et mål for hvor mye stråling man utsettes for når man holder en mobiltelefon inntil øret under en samtale. Måleenheten er watt per kilogram.

Både USA og Europa har innført en øvre grense for en mobiltelefons SAR-verdi. I USA er grensen 1,6 watt per kilogram. I Europa – og Norge – er den 2,0 watt per kilogram.

Den faktiske SAR-verdien avhenger av hvor nær man er en basestasjon under samtalen. Mobiltelefoner er innstilt på å avgi mindre stråling jo nærmere man er en basestasjon. Utstyr som reduserer avstanden mellom kropp og mobiltelefon under samtalen, såkalt håndfri, fører til at man utsettes for betydelig mindre stråling enn når man holder mobiltelefonen ved øret.

Moderne mobiltelefoner har stort sett SAR-verdier i underkant av 1,0, altså godt under den amerikanske grensen på 1,6.

Et eksempel på mobiltelefon med forholdsvis høy utstråling er Nokia E72, som skilter med en SAR på 1,39, mens N95 kan komme så lavt som 0,49 (8 GB-modellen har betydelig høyere SAR).

Den første iPhone hadde en SAR på 0,97. iPhone 3G har en SAR på 1,38, mot 0,79 for iPhone 3GS og 1,17 for iPhone 4 (se iPhone 4's SAR higher than iPhone 3GS).

Avanserte tekniske egenskaper innebærer ikke nødvendigvis høy SAR. HTC HD2, med prosessor på 1 GHz og markedets største skjerm (4,2 tommer), skilter med en SAR på 0,63.

Forskningen rundt hvor stor helserisiko mobiltelefoners utstråling representerer, varierer. Statens strålevern mener at også den europeiske grenseverdien på 2,0 er satt med tilstrekkelig sikkerhetsmargin for å unngå skade. I brosjyren om stråling og mobiltelefon anbefaler Strålevernet at man holder all eksponering så lav som praktisk mulig, ved blant annet å bruke håndfriutstyr og sørge for god dekning.

50 centimeters avstand mellom kropp og mobiltelefon innebærer at mottatt stråling reduseres til rundt en hundredel. Med god dekning kan effekten telefon sender med reduseres til rundt en tusendel av full effekt, heter det i brosjyren til Statens strålevern.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.