De fleste kjenner Symantec fra PC-plattformen, der de leverer sikkerhetsprodukter både til bedrifter og forbrukersegmentet. Sistnevnte gjennom merkevaren Norton.
Nå har selskapet meislet ut en ny strategi. De vil sikre «alt».
- Verden forandrer seg. Det gjør også måten vi bruker nettet på. Det kan være en mobiltelefon eller spillkonsoll. Det kan også være et kjøleskap, bilen din, en bilderamme eller din internett-oppkoblede TV. Disse tingene vil også kreve sikkerhet, helt klart, sier markedssjef Con Mallon i Symantec til digi.no.
Han sier rett ut at dette er en mulighet for dem. Din sårbarhet er deres brød.
I en tid der selskapet opplever at salget av sikkerhetsprodukter til PC har stagnert, håper Symantec å finne nye inntekter i det sterkt voksende segmentet for andre nettilkoblede enheter, deriblant smarttelefoner.
- Android er en veldig åpen plattform. De fleste appene utgis av enkeltstående utviklere. Dermed er det også vanskelig å vite om du kan stole på dem.
Trojanerne vender tilbake
Mallon kaller dette fenomenet for «trojanernes tilbakekomst». Med det mener han at det er veldig enkelt å laste ned mobil programvare. Samtidig vet du ikke nødvendigvis hva som skjer i bakgrunnen. Kanskje stjeler programmet sensitiv informasjon?
- Vi har bare sett starten av truslene mot smartmobiler, hevder han.
Symantec har til nå identifisert om lag 1 000 eksempler på ondsinnet programvare til mobiltelefoner. Til sammenligning oppdager de 20 000 skadelige PC-programmer hver dag.
Så langt har Symantec identifisert i underkant av hundre skadelige Android-programmer.
Nylig lanserte selskapet en betaversjon av sikkerhetsprogrammet Norton Smartphone Security som skal hamle opp med truslene.
Foruten skanning etter skadevare skal løsningen også sikre mobiltelefoner som kommer på avveie. Tilsvarende finnes til Symbian- og Windows Phone-baserte telefoner.
Ved å sende et forhåndsdefinert passord med SMS (fra en annen mobil) kan du låse telefonen som er stjålet eller forlagt. Det er også mulig å fjernslette alle personlige opplysninger, inkludert kontakter, dokumenter og bilder.
Betaversjonen av sikkerhetsprogrammet til Android er gratis og vil være det frem til oktober. Appen kan hentes enten i Android Market eller fra www.m.norton.com.
Noe tilsvarende har de ikke laget til iPhone. Det er fordi Apples arkitektur er annerledes.
- Apples modell innebærer at de kontrollerer alt sammen. Alt fra prosessoren til programmene, App Store. Alt. De har gjort en god jobb når det gjelder sikkerhet. Men det betyr ikke at det ikke finnes sårbarheter også til iPhone, forteller Mallon.
Symantecs nye visjon om å sikre «alt» fremstår som mindre håndgripelig. Men så er også Con Mallon nøye med å legge til et «potensielt» bak alle farene som truer.
- Det handler om smarte eller integrerte enheter. Noen av disse kan du surfe med, andre ikke. En digital bilderamme med WiFi-støtte har en potensiell angrepsvektor.
PC-plattformen har allerede sine eksempler på såkalt utpressingsvare, eller «ransomware». Det er neppe like utbredt som sikkerhetsbransjen liker å gi inntrykk av, men selvsagt alvorlig for de som rammes: Innholdet blir kryptert og du må betale løsepenger for å få tilbake innholdet.
I fremtiden vil dette kunne skje også med ditt digitale kjøleskap, bilen din, og ellers alt som kan krype og gå av nettbaserte enheter, hevder Mallen. Potensielt.
Les også:
- [03.08.2011] Kraftig vekst i Android-skadevare