W3C kom for noen få dager siden med et nytt utkast til HTML5-spesifikasjonen. Den mest markante forskjellen fra forrige versjon er at ytterligere to deler av spesifikasjonen har blitt skilt ut som egne dokumenter. Dette er dokumentene HTML5: Techniques for providing useful text alternatives og Polyglot Markup: HTML-Compatible XHTML Documents.
Det første dokumentet handler om å gjøre visuell informasjon tilgjengelig på alternative måter, i første rekke gjennom tekst, for brukere som for eksempel er synshemmet, som benytter en nettleser som ikke støtter bilder eller som har en så langsom nettforbindelse at nedlasting av bilder ikke er ønskelig.
Det andre dokumentet handler om flerspråklig formatering (polyglot markup), i dette tilfellet HTML5-dokumenter som også er velformede XML-dokumenter. Slike dokumenter kan analyseres av både HTML- og XML-parsere.
Det er ikke helt klart hvorfor disse delene har blitt skilt ut, annet enn at separasjonen kan bidra til at «hovedspesifikasjonen» raskere kan bli klar for bred implementering.
En oppdatert oversikt over forskjellene mellom HTML4 og HTML5 finnes her.
HTML5-arbeidsgruppens arbeid skal egentlig være avsluttet ved utgangen av året. Men mye tyder på at sentrale aktører for tiden bruker mye energi på uenigheter som i stedet kunne ha blitt brukt på å forbedre spesifikasjonen.
News.com kom i går med en lengre artikkel om situasjonen.
Årsaken til uenigheten ligger delvis i at det blir utarbeidet to parallelle HTML5-spesifikasjoner. Redaktør for begge er Ian Hickson, som er ansatt i Google. Det opprinnelige utkastet til HTML5-spesifikasjonen ble nemlig ikke laget av W3C-arbeidsgruppen, men av den frittstående organisasjonen WHATWG. Hickson har vært forfatter for WHATWG-utgaven av HTML5 siden 2003, mens W3C-arbeidet med HTML5 først kom i gang i 2007.
Hickson tar til orde for WHATWGs temmelig teknisk orienterte tilnærming, noe som ikke alltid faller i god jord blant viseformennene i W3Cs HTML5-arbeidsgruppe – IBMs Sam Ruby, Apples Maciej Stachowia og Microsofts Paul Cotton. W3C har blant annet en patentpolicy som arbeidsgruppen må ta hensyn til.
Noe av debatten, som til tider virker ganske opphetet, dreier seg om å fjerne visse deler av HTML5-spesifikasjonen. Hickson er svært kritisk til at dette har blitt gjort.
– Alvorlig talt, fra et teknisk synspunkt er alle avgjørelsene deres vilkårlige. Dere legger fram pseudo-tekniske begrunnelser for avgjørelsen, for så å referere til dem dogmatisk når noen ber dere om å forklare dem, skriver Hickson i melding til til Ruby i en debatt om forskjellene på W3C- og WHATWG-utgavene av HTML5.
Les også:
- [14.02.2011] Vil fullføre HTML5 innen 2014
- [11.10.2010] Hektisk arbeid for å fullføre HTML5
- [11.04.2007] Mener W3C bør ta utgangspunkt i HTML5
- [08.03.2007] Nå skal vi få mer avanserte nettsider
- [30.10.2006] Berners-Lee vil utvide standard HTML
- [08.09.2006] Ny teknikk for lyd og grafikk på nettsider