FORBRUKERTEKNOLOGI

Utvid ferieopplevelsen med norsk mobilapp

Opplev historiske simuleringer mens du peker med mobilen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juli 2010 - 10:04

Utvidet virkelighet (augmented reality) er et begrep som stadig oftere nevnes i forbindelse med moderne smartmobiler. Årsaken til dette er at mobilen gjerne er en fast følgesvenn når folk er på farten, men ikke minst det at moderne mobiler har mye funksjonalitet som har gjort helt nye opplevelser mulig.

digi.no skrev i desember i fjor om INVENTIO-prosjektet ved Universitetet i Oslo, hvor man blant annet lager en mobilapplikasjon for historiske simuleringer. Denne applikasjonen er omtalt i denne saken.

Nå har applikasjonen blitt betydelig utvidet. Det er også klart at den snart vil gjort fritt tilgjengelig for enkelte mobiltelefoner. Blant annet kan man nå gå rundt på Akropolis i Hellas og Forum i Roma med mobilen og bli vist gjenskapte bygninger, samt informasjon og historier om det retter mobilen mot.

Gunnar Liestøl, professor ved UIOs Institutt for medier og kommunikasjon. <i>Bilde: Universitetet i Oslo</i>
Gunnar Liestøl, professor ved UIOs Institutt for medier og kommunikasjon. Bilde: Universitetet i Oslo

Leder for «Situated Simulations»-aktiviteten ved INVENTIO-prosjektet er professor Gunnar Liestøl. Han forteller til digi.no at applikasjonen nå har fått en rekke nye funksjoner.

– Brukere kan lage og plassere egne lenker, som også kan kobles til eksterne ressurser, forteller Liestøl.

Applikasjonen har en innebygd nettleser som viser fram relevante nettsteder uten at 3D-omgivelsene forlates. Ifølge Liestøl kan brukerne også skrive kommentarer til hverandres lenker.

Nå kan applikasjonen også gi mer informasjon om arkitektoniske elementer som brukeren peker på med mobilen.

– Dessuten kan man få se rekonstruksjon av hendelser og handlinger, i tillegg til de statiske bygningene, sier Liestøl. Flere av nyhetene blir demonstrert i videoen nedenfor.

Mobilapplikasjonen utvikles i samarbeid med Tomas Stenarson i svenske CodeGrind. Den skal etter planen gis ut via App Store til iPhone senere i sommer. Det arbeides med en applikasjon til iPad, og i løpet av høsten skal det også komme en versjon for Android.

INVENTIO-prosjektet har også planer om å lage flere historiske simuleringer.

– Dette inkluderer landgangen i Normandie, Tempelhøyden i Jerusalem og utvidelse av modellene fra Akropolis og Forum i Roma. I tillegg vil vi også lage simuleringer av fremtidsscenarier, spesielt klimaendringer på ulike steder. I Norge utvider vi samarbeidet med kulturhistoriske institusjoner og kommer til å produsere simuleringer av Gokstadhaugen med omgivelser, samt gravfeltet på Borre i Vestfold, forteller Liestøl.

Prosjektet støttes av Norges forskningsråd, Universitetet i Oslo, Norgesuniversitetet og ABM-utvikling.

På spørsmål om løsningene skal kommersialiseres, svarer Liestøl at dette er noe som fortløpende vurderes i samarbeid med Birkeland Innovasjon og Universitetet i Oslo.

– Men fremdeles er dette et forskningsprosjekt, og alle resultater skal være gratis tilgjengelig, sier Liestøl.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.