JUSS OG SAMFUNN

EU åpner sak mot IBM

Etterforsker to saker om misbruk av markedsmakt. - Microsoft står bak, hevder IBM.

27. juli 2010 - 08:27

EU har etter hvert tradisjon for å ta for seg amerikanske teknologigiganter som misbruker sine markedsledende posisjoner. Som bryter antitrust-lovgivningen.

Microsoft og Intel er begge tidligere ilagt milliardbøter for å ha skviset konkurrentene. Det pågår etterforskning mot Google for det samme.

EU retter nå falkeblikket mot IBM. På mandag åpnet EU-kommisjonen formelt to parallelle etterforskningsaker mot IBM.

Begge søker å komme til bunns i om IT-giganten har misbrukt sin monopolstilling i markedet for stormaskiner, samt tilhørende tjenester.

De mulige straffetiltakene er de samme som mot Microsoft: skyhøye bot og pålegg om bedring. Lignende saker har vist at prosessen kan ta mange år.

Den ene saken har bakgrunn i en anmeldelse fra leverandørene av emulator-programvare T3 og TurboHercules. Her handler det om forholdet mellom IBMs stormaskinjern og det tilhørende operativsystemet z/OS.

Verken T3 eller TruboHercules produserer maskinvare. Begge levererer programvare som gjør det mulig å kjøre stormaskinapplikasjoner på billigere hyllevare. Hovedanklagen deres mot IBM går på at selskapet ikke tillater dem å kjøpe eller lisensiere zOS til bruk med deres emulatorløsninger.

Sak nummer to har EU-kommisjonen startet på eget initiativ. EUs mistenker at IBM har drevet diskriminerende virksomhet overfor konkurrerende selskaper i markedet for vedlikeholdstjenester til stormaskiner.

Uten stormaskiner stopper verden
I uttalelsen fra EU-kommisjonen påpekes det hvor viktig stormaskinen fortsatt er i samfunnet.

- Dette er kraftige maskiner som brukes av mange store selskaper og myndigheter verden over. De forvalter og prosesserer kritisk forretningsinformasjon. Beregninger viser at mesteparten av verdens forretningsdata ligger i stormaskiner. Det ble brukt rundt 8,5 milliarder euro på stormaskiner og tilhørende operativsystemet i verden i 2009, mens i EU-området utgjorde dette markedet tre milliarder euro.

Stormaskinsystemer lagrer nærmere 80 prosent av alle data i offentlig og privat virksomhet, og enorme mengder overføringer innen alt fra minibanker, helse, skatt og kritiske finanstransaksjoner. Derfor heter det at «uten stormaskiner stopper verden».

Stormaskinens død har vært proklamert ved gjentatte anledninger de siste tretti årene. Faktum er at stormaskiner er et vekstområde, og utgjør IBMs mest lønnsomme virksomhet.

Reservedeler

Blant EUs innvendinger mot IBM finner vi også en mistanke om at selskapet skal ha hindret tilgang til, eller ha forsinket leveranser av reservedeler til stormaskiner. IBM har tilnærmet 100 prosent av markedet for stormaskiner.

EU-kommisjonen understreker at etterforskningsstadiet ikke betyr at de har funnet bevis for at IBM har brutt med konkurranselovene.

- Det innebærer at EU vil prioritere å etterforske sakene.

IBM avviser beskyldningene med lover fullt samarbeid med EU i den pågående etterforskningen.

- IBM har sin fulle rett til å håndheve sine immaterielle rettigheter og beskytte investeringene vi har gjort i vår teknologi, sier selskapet i en pressemelding.

Videre hevder IBM at det er Microsoft og andre store konkurrenter som har inspirert EU-kommisjonen til å starte etterforskningen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Beskyldningene mot IBM fra TurboHercules og T3 ledes av noen av IBMs største konkurrenter - de ledes av Microsoft, som på denne måten ønsker å sementere sin dominanse i markedet med Wintel-servere, heter det i uttalelsen fra IBM.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.