BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google stopper piratkopierte apps

Slik skal de få bukt med problemet.

28. juli 2010 - 08:18

Google forsøker nå å få kontroll over et utbredt problem - piratkopiering av programvare til Android.

Under dagens regime er det relativt enkelt å kopiere programvare som er kjøpt og betalt i butikken Android Marketplace. Applikasjonene lagres i en katalog på mobiltelefonen som i utgangspunktet ikke er tilgjengelig for brukeren.

Rooting

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Mulighet til å lese og skrive fra denne mappen kan enkelt oppnås ved å knekke kopilåsen. I prosessen som er kjent som «rooting» eller «jailbreaking» får man administrative rettigheter og kopiere eller installere etter eget ønske.

Mange har valgt å gjøre dette simpelthen for å kunne skaffe seg betalt programvare til Android. Google har som kjent ikke åpnet for kjøp og salg i Android Marketplace i mer enn noen få land, og Norge er så langt ikke tilgodesett med denne muligheten.

Prosessen er også utbredt blant de som selv ønsker å installere nye versjoner av Android, fremfor å vente på ellers trege oppdateringer fra mobilprodusentene.

Pinger Google

Google erkjenner at mange utviklere har ønsket at de gjør noe med piratmarkedet som har oppstått. I går introduserte selskapet en lisenstjeneste som skal gjøre det mulig.

I løsningen må programvaren «pinge» (altså snakke med) Googles servere med jevne mellomrom, for å verifisere at de er lovlig innkjøpt. Tilgangen koordineres mot brukerens salgshistorikk, som er lagret hos Google.

Dersom prosessen avdekker at din kundekonto ikke har kjøpt programmet kan du risikere at det ikke lenger virker.

- Dette er en enkel, gratis og sikker mekanisme for å håndtere tilgang til alle betalte programmer i Android Marketplace, oppgir Google i en utviklerblogg for Android.

Google har utgitt et knippe biblioteker for dette, og lar det være opp til utviklerne selv å bestemme hvilket sikkerhetsregime de ønsker å implementere.

For eksempel skal det være mulig å nekte kjøring av programmet på enhver Android-enhet som er «rootet», dersom utgiver ønsker det. Det er også mulig å begrense tilgangen til oppdateringer. En oversikt over funksjonene finnes på denne nettsiden.

Verifiseringen krever naturligvis at mobiltelefonen har nettverkstilgang. For de tilfellene der mobilen ikke har det, oppgir Google at utvikleren kan implementere caching av sjekkingen. Det innebærer at appen settes opp til å spørre mot Googles servere sjeldnere, for eksempel en gang i uken.

Lisenstjenesten er allerede på lufta, for det som måtte ønske å ta den i bruk. Google oppgir at planen er å erstatte dagens kopilåsmekanisme med denne i løpet av noen måneder.

De som ønsker å ta i bruk tjenesten blir oppfordret til å lese den relevante seksjonen i utviklerguiden for Android.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.