JUSS OG SAMFUNN

Intel måtte gi seg på alle punkter

Forliket med USAs konkurransetilsyn må tolkes som full seier for konkurrentene.

5. aug. 2010 - 08:57

Det ble i går kjent at Intel har inngått et forlik med USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commission). Hva forliket faktisk innebærer av endringer i Intels oppførsel overfor konkurrenter og kunder, ble først utlagt i går kveld, norsk tid.

Det går fram av FTCs redegjørelse for forliket at Intel har måttet gi seg på alle vesentlige punkter, og endre sin praksis i samsvar med klagene fra konkurrenter som AMD, Via og Nvidia.

Inngripen fra FTC er en annen måte for amerikanske myndigheter å reagere mot selskaper som påstås å bryte konkurranselover, enn et søksmål fra justisdepartementet i Washington. Departementets søksmål mot Microsoft tok mange år, og endte opp i et forlik. FTCs sak mot Intel ble til sammenlikning innledet i desember i fjor, og prosessen har krevd i underkant av åtte måneder. Regelverket til FTC – «Section 5 of the FTC Act» – er dessuten mer omfattende enn antitrustlovene, med klare forbud mot utilbørlig og villedende oppførsel i markedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

På den andre siden kan ikke et forlik med FTC brukes til å bevise skyld i eventuelle erstatningssøksmål mot selskapet som påleggene er rettet mot.

Dokumentene fra FTC er nøye med å bruke formuleringer som «Intels påståtte lovbrudd». Forliket innebærer ikke at Intel har erklært seg skyldig, men at selskapet heretter vil rette seg etter spesifikke pålegg fra FTC.

I sin melding om forliket understreker Intel at de heller ikke erkjenner at FTCs beskrivelse av sakens sakta er sann.

FTC styres av fem kommissærer. Forliket med Intel ble vedtatt med fire stemmer, og én avholdende. Vedtaket er midlertidig: Det endelige vedtaket kommer først etter en periode på tretti dager der hvem som helst har anledning til å kommentere saken. Kommentarer kan leveres elektronisk.

FTC-formann Jon Leibowitz mener forliket viser at FTC er i stand til å utfordre «selv de mektigste bedriftene i de raskest utviklende bransjene».

– Ved å godta dette forliket, åpner vi døren til konkurranse i dag, og vi ordner opp i Intels konkurransevridende opptreden på en måte som kanskje ikke hadde vært mulig i en endelig dom om mange år. Alle, også Intel, oppleverer en større grad av sikkerhet om hvilke regler som faktisk gjelder. Det gjør det mulig for alle aktører i denne dynamiske bransjen å komme seg videre, og framstille bedre og mer innovative produkter, sier Leibowitz.

Intels juridiske direktør Doug Melamed har en tilsvarende uttalelse:

– Denne avtalen tilbyr et rammeverk som vil la oss fortsette å konkurrere og tilby våre kunder de best mulige produktene til de beste prisene. Forliket lar oss avslutte kostnadene og avledningen som tvisten med FTC innebærer, sier Melamed.

Slik ser forliket ut, i korte trekk:

Intel forbys å gjøre rabatter eller andre kundefordeler avhengig av kundens forhold til andre leverandører. Intel har heller ikke anledning til å presse pc-leverandører som handler med konkurrenter, ved for eksempel å nekte dem fordeler de ellers ville fått.

Hittil har Intel forsvart med nebb og klør at de hadde rett til å knytte rabatter til krav om at kunden ikke kjøpte, eventuelt bare kjøpte i svært begrenset omfang, prosessorer fra AMD. Materiale lagt fram i forbindelse med FTCs anklager mot Intel, og i forbindelse med sivile søksmål mot Intel, tyder blant annet på at Dell oppnådde særdeles gode rabatter fra Intel ved helt å avholde seg fra å handle med AMD.

Intel pålegges å endre sine lisensieringsavtaler med AMD, Nvidia og Via, slik at disse i større utstrekning kan ta del i oppkjøp og felles selskap med andre bedrifter, uten å kunne trues av patentsøksmål fra Intel.

Intel må tilby Via å utvide x86-lisensavtalen i fem år når den nåværende avtalen utløper i 2013.

Intel må vedlikeholde grensesnittet PCI Express Bus i minst seks år til, på en måte som ikke begrenser ytelsen til konkurrentenes grafikkprosessorer.

Intel må informere programvareutviklere at selskapets kompilatorer skiller mellom Intel og konkurrerende brikker, og at de ikke nødvendigvis gjør bruk av alle funksjoner i brikker som ikke kommer fra Intel. Intel pålegges å dekke utgiftene til alle programvareleverandører som ønsker å rekompilere sine varer på en annen kompilator enn Intels.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Dette pålegget gjenspeiler en klage fra AMD, om at Intel har markedsført sine prosessorer med påstander om bedre ytelse, basert på tester med programvare kompilert med Intels egne kompilatorer. AMD påsto at kompilatorene var laget slik at de sjekket prosessoren, og sørget for å redusere programmets ytelse ved kjøring på en ikke-Intel-prosessor.

Alle saksdokumentene er lagt ut på denne siden hos Intel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.