Verdens største IT-kontraktør Foxconn, datter til Taiwan-selskapet Hon Hai Precision Industry, melder ifølge det regjeringskontrollerte kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at de 20. august starter å bygge et nytt produksjonsanlegg i Henan-provinsen.
Byggingen representerer en investering tilsvarende 100 millioner dollar. Anlegget vil gi 200 000 arbeidsplasser, og ha kapasitet til å produsere opptil 200 000 mobiltelefoner per dag, fortrinnsvis av typen Apple iPhone. Det vil være produksjonsklart om ett år.
Stedet der den nye fabrikken skal bygges er døpt «pingzhen», det vil si «fred og ro». Fabrikken antas å kunne skape eksportverdier på til sammen over 13 milliarder dollar i året.
Foxconn har allerede etablert et midlertidig produksjonsanlegg i Henan, med 500 arbeidere overført fra selskapets eksisterende anlegg i Shenzhen. I løpet av få måneder vil dette midlertidige anlegget beskjeftige nærmere 10 000 arbeidere, heter det.
En stor andel av Foxconns arbeidere i kystbyen Shenzhen kommer fra innlandsprovinsen Henan, der de bare får midlertidig arbeidstillatelse og følgelig ikke kan etablere seg på permanent basis. Slike innskrenkninger, sammen med dårlige lønns- og arbeidsforhold, har utløst stor misnøye blant kinesiske arbeidere som arbeider for utenlandske bedrifter.
Etableringen av nye produksjonsanlegg i Henan, der det er et stort overskudd på arbeidskraft, kan betraktes både som en reaksjon på misnøyen og den internasjonale oppmerksomheten den har fått, og som et tiltak for å begrense kostnadsutviklingen.
Lønnsnivået i Henan antas å være betraktelig lavere enn i Shenzhen i mange år framover. Ifølge Xinhua måtte Foxconn innvilge lønnsøkninger på 70 prosent etter vårens selvmordsbølge og uro i Shenzhen.
I tillegg til Pingzhen-anlegget, sier Foxconn, ifølge cntv.cn, at de vil investere 740 millioner dollar i ytterligere to anlegg som skal etableres i Henans hovedstad Zhengzhou. Det begrunnes ikke bare med billig arbeidskraft, men også med behovet for en kraftig utvidelse av produksjonskapasiteten med tanke på å dekke etterspørselen blant Kinas egne forbrukere. Det antydes at anleggene vil kunne tilby opptil 400 000 arbeidsplasser.
I ukens utgave av det britiske tidsskriftet The Economist er det en bakgrunnsartikkel om utviklingen i kinesisk arbeidsliv, der det blant annet forklares hvorfor det er bra for verdensøkonomien at kinesernes lønnsnivå og kjøpekraft øker, selv om det vil føre til dyrere varer i Vesten: The next China.
Les også:
- [15.10.2010] Slaveforhold på iPad-fabrikken
- [09.08.2010] iPhone-sjefen presset ut av Apple
- [30.06.2010] iPhone-produsent rømmer fra Sør-Kina
- [29.06.2010] Så mye koster det å lage iPhone 4
- [09.06.2010] Vil avvikle «fabrikkbyer» i Kina
- [02.06.2010] 30 prosent mer lønn i iPhone-fabrikk
- [31.05.2010] Partisekretær krever tiltak mot selvmord