BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avgjørende vendepunkt for åpen kildekode

Friprog tar av innen store organisasjoner, ifølge en undersøkelse fra Accenture.

6. aug. 2010 - 06:28

IT-giganten Accenture har kunngjort funn fra en undersøkelse om store bedrifter og organisasjoners bruk av programvare i åpen kildekode («open source»). Materialet er samlet gjennom telefonintervjuer med ledere i 300 organisasjoner med årsomsetning på over 500 millioner dollar, fordelt på offentlig og privat sektor i USA, Storbritannia og Irland.

Accenture sammenlikner det nye materialet med en tilsvarende undersøkelse gjort for to år siden, og konkluderer med at åpen kildekode og friprogramvare («friprog») er nå i ferd med å ta av for alvor.

Morten Andersen-Gott som arbeider med åpen kildekode i Accenture Norge, sier til digi.no at den nye undersøkelsen svarer til hans opplevelse av utviklingen i Norge.

– Den mest offensive sektoren i bruk av åpen kildekode i Norge er telekom, sier Andersen-Gott. – I offentlig sektor er man litt mer forsiktig. Samtidig er det elementer av åpen kildekode i alle store offentlige norske prosjekter.

Typisk for Norge er at en bedrift legger åpen kildekodeapplikasjoner på toppen av proprietær mellomvare.

Funnene fra undersøkelsen som peker i retning av at åpen kildekode er i ferd med å ta av for alvor, er blant annet at 69 prosent av respondentene sier de vil øke investeringene i åpen kildekode i 2010. 38 prosent tenker å legge om forretningskritiske løsninger til åpen kildekode i løpet av de kommende tolv månedene. 50 prosent sier de satser helhjertet («fully committed») på åpen kildekode, mens 28 prosent sier de prøver åpen kildekode og har en åpen innstilling til det. Hele 65 prosent har dokumentert en egen strategi for åpen kildekode, mens 32 prosent har en strategi under utvikling. Blant dem som bruker åpen kildekode, sier 88 prosent at de vil investere mer i åpen kildekode i år enn i fjor.

Accenture-undersøkelsen avdekker også en dreining i motivasjonen for å ta i bruk åpen kildekode.

For to år siden var kostnadsreduksjon hovedmotivet for å gå over til åpen kildekode. Nå nevnes kostnader bare av 50 prosent av respondentene. Andre hensyn er viktigere:

  • 76 prosent framhever kvalitet
  • 71 prosent framhever pålitelighet
  • 70 prosent framhever bedre sikkerhet og feilretting med åpen kildekode enn med proprietær programvare

Undersøkelsen tyder også på at stadig flere bedrifter selv utvikler løsninger i åpen kildekode. Andelen i Accentures undersøkelse er 20 prosent i 2009 og 23 prosent i 2010. Undersøkelsen tyder på at andelen vil øke til 27 prosent innen 2013.

Det som er bemerkelsesverdig, er at disse i liten grad er villig til å gi andre innsyn i egen kildekode: Bare 29 prosent sier de er villige til å distribuere egenutviklede løsninger eller utvidelser som åpen kildekode.

– Det er en gjengs erfaring at mange ser fordelen med felles feilretting og deltar i den biten, mens de ikke er så ivrige etter å bidra med ny funksjonalitet, sier Andersen-Gott. – De prioriterer konkurransegevinsten de kan høste på kort sikt framfor den langsiktige gevinsten som et bidrag til fellesskapet kan være med på å sikre. Utviklingen av allment tilgjengelige løsninger i åpen kildekode drives i hovedsak av firmaer, stiftelser eller andre fellesskap som på en måte «eier» koden.

Andersen-Gott knytter vegringen mot å dele til det faktum at ekstreme «copy left» lisenser er mindre populære enn lisenser som ikke pålegger brukeren å føre utvidelser tilbake til fellesskapet.

– Mange er bekymret for søksmål om de skulle trå feil i forbindelse med videre lisensiering av åpen kildekodeløsninger. Heldigvis stadfester undersøkelsen at denne bekymringen er i ferd med å minke. Men det er synd at så mange vegrer seg for å bidra med egenutviklet kode.

Andersen-Gott viser til sin egen mastergradoppgave, der han analyserte motiver for bruk av åpen kildekode og så på historiske paralleller.

Han påviser en sammenheng mellom vekst og deling av kunnskap om teknologiske nyvinninger.

– I attenhundretallets England var det vanlig i jernindustrien at konkurrenter viste hverandre de nyeste forbedringene av ovnene. En betingelse for at dette kunne virke, var at kunnskapsutvekslingen aldri var ensidig. I dag er man kanskje redd for ikke å få noe igjen om man skulle gi andre innsyn i egenutviklet kode.

Accenture-undersøkelsen stadfester at det er fortsatt visse hindre mot ytterligere bruk av åpen kildekode. 35 prosent av respondentene viser at opplæring av utviklere i bruk av åpen kildekode. Andre barrierer som nevnes er manglende støtte fra toppledelsen der interne utredninger faller til fordel for proprietær programvare, og at åpen kildekode i visse tilfeller ikke kan by på hensiktsmessige alternativer til proprietære løsninger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.