TELEKOM

Mektig samling mot nettnøytralitet

Bak lukkede dører diskuterer operatørene med blant annet IBM, Cisco og Microsoft.

23. aug. 2010 - 15:00

I forrige uke avslørte Wall Street Journal at mektige aktører har samlet seg bak lukkede dører for å diskutere videre forslaget til nye kjøreregler innen bredbånd som Google og teleoperatøren Verizon har blitt enige om, og som i praksis går ut på å kreve unntak fra prinsippet om nettnøytralitet.

Diskusjonene skjer i regi av den etablerte lobbygruppen til den amerikanske IT-industrien, Information Technology Industry Council (ITI).

ITI har 44 medlemmer, hvorav «all» som betyr noe: Apple, IBM, Microsoft, Intel, Cisco, HP, Dell, Oracle og så videre. Et unntak er Google.

ITI har ikke begrenset diskusjonen om nye kjøreregler er begrenset til gruppens medlemmer. Med tanke på å komme fram til en mest mulig slagkraftig enighet, deltar også Verizon og AT&T som representanter for teleoperatørene, en gruppe ITI vil tjene på å gjøre felles front med. For syns skyld – eller fordi det alltid er bedre å prøve ut formuleringer på motstanderen direkte – er også Skype med på samtalene. Skype har markert som klar tilhenger av nettnøytralitet.

Grunnlaget for samkjøring av standpunktene til Google og Verizon på den ene siden, og ITI på den andre, er allerede lagt.

15. juli i år publiserte ITI sine kommentarer til det amerikanske teletilsynet FCCs forslag til ny måte å regulere bredbånd på, med blant annet pålagt nettnøytralitet. ITI nevner ikke det politisk betente ordet nettnøytralitet. Både i svaret til FCC (pdf, 9 sider) og i en punktmessig oppsummering er det klart at man ønsker minst mulig innblanding fra FCC og størst mulig adgang for bransjen til å ordne opp på egen hånd.

Et av kravene er for eksempel «større åpenhet og støtte i regelverket for nettverksstyring og 'managed services'». Det kreves et minimum av praktisk sans for å forene dette med et annet punkt, «større gjennomsiktighet og hindring av bredbåndtilbydere fra å diskriminere mot andres innhold». Man diskriminerer ikke mot andres innhold så lenge alle får samme anledning til å betale bompenger for å komme fortere fram?

Talspersoner for ITI sier til Wall Street Journal, BBC og andre at samtalene er ledd i en pågående anstrengelse for å finne fram til løsninger med bred aksept i både offentlig og privat sektor.

FCC bekrefter at de ikke er med på samtalene.

Faktisk er ingen fra offentlig sektor med på samtalene.

Det legges altså opp til et frontalangrep fra en forent amerikansk IT- og telebransje mot FCC og nettnøytraliteten.

Med bakgrunn i en valgkamp der kandidater får større sympati jo mer frihet de gir næringslivet, kan nettnøytraliteten fort lide tap når kongressen skal ta stilling mellom FCC og ITI i hva slags kjøreregler man skal ha innen både fast og mobilt bredbånd.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.