AMD presenterte i dag to av selskapets kommende prosessorarkikturer, «Bobcat» og «Bulldozer». Dette skjedde i forbindelse med Hot Chips-konferansen som denne uken arrangeres i Stanford, California.
De to x86-baserte arkitekturene har til helt forskjellige tilnærminger. Bulldozer er beregnet for kraftige servere og pc-er, mens hovedmålet med Bobcat er å bruke minst mulig strøm uten store reduksjoner i ytelsen.
Deling av ressurser er sentralt i Bulldozer-arkitekturen. Prosessorer basert på Bulldozer vil bestå av et antall moduler hvor hver modul består av to prosessorkjerner som har hver sin heltallsfordeler, L1 cacheminne for data og et antall pipeliner.
For å redusere både plassbehov og strømforbruk, deler de to kjernene et L2-cacheminne. Modulen har også felles enheter for henting og dekoding av instruksjoner, samt en flyttallsenhet med to 128 bits FMAC-er (fused multiply-accumulate).
Nytt er også støtte for flere x86-instruksjoner, nærmere bestemt SSE4.1 og SSE4.2 (Streaming SIMD Extensions), AVX (Advanced Vector Extensions) og XOP. Til gjengjeld har AMD fjernet støtten for selskapet egne 3DNow!-instruksjoner.
Prosessorbrikkene basert på Bulldozer-arkitekturen vil bestå av én eller flere slike moduler, i tillegg til et felles L3 cacheminne og en northbridge-kontroller.
Prosessorer basert på Bulldozer skal komme på markedet i 2011. De vil leveres med inntil 16 kjerner og skal produseres ved hjelp av 32 nanometers prosessteknologi. AMD lover at Bulldozer vil ha 50 prosent høyere gjennomstrømning enn dagens Magny-Cours-baserte prosessorer, uten at energibehovet økes.
Bobcat-arkitekturen til AMD er en helt annen historie, som blant annet vil bli brukt i AMDs første Fusion-APU-er (Accelerated Processing Unit). «APU» er AMDs begrep for en brikke med som på én bit med silisium integrerer både CPU, programmerbasere vektorprosesseringsmotorer og diverse sentrale kontrollere og grensesnitt.
CPU-delen av APU-en som har kodenavnet «Ontario» vil være basert på Bobcat-arkitekturen. AMD mener at Bobcat-kjernen, som skal kunne kjøres med et effektforbruk på under 1 watt, skal kunne levere 90 prosent av dagens vanlige pc-ytelse, men med halvparten av silisium-arealet. Designen skal kunne flyttes mellom ulike prosessteknologier.
Bobcat-baserte brikker skal komme på markedet i 2011. Disse vil primært brukes i små, bærbare pc-er og vil dermed bli en konkurrent til Intels Atom-prosessorer.