Oslo (NTB-Mats Rønning og Per Christensen): Striden om Datalagringsdirektivet fortsetter med uforminsket styrke i Høyre. Tirsdag vant motstanderne fram også i Akershus.
Med 42 mot 35 stemmer sa fylkeslaget nei til det omstridte EU-direktivet. Stortingsrepresentant André Oktay Dahl var blant dem som stemte nei, mens kollega Jan Tore Sanner endte opp blant mindretallet.
– Akershus Høyre mener et ubetinget ja til Datalagringsdirektivet slik det nå er lagt fram vil medføre en uproporsjonal inngripen i menneskets rett til vern om egen person og privatliv, heter det i uttalelsen fylkeslaget vedtok tirsdag kveld.
Arbeiderpartiet trenger støtte fra Høyre på Stortinget for få å innført direktivet i norsk lovgiving.
– Viktig faktor
Fylkesleder Michael Tetzschner i nei-bastionen Oslo Høyre gleder seg over vedtaket i Akershus.
– Nå har Høyres to største fylkeslag uttalt seg i samme retning, og det vil være en viktig faktor framover. Vedtaket fra Akershus Høyre vil bli lagt merke til innad i partiet, sier Tetzschner til NTB.
Spørsmålet om direktivet skal innlemmes i norsk lov eller om Norge for første gang skal ta i bruk reservasjonsretten i EØS-avtalen skaper hodebry i det tradisjonelt så EU-vennlige partiet.
– Det er nok et betydelig hinder for mange. Normalt står jo personvernet høyt i Høyre, sier Tetzschner.
Høyre tok ikke stilling til spørsmålet under landsmøtet i mai, men sendte det i stedet til ny behandling i fylkeslagene. Det blir ikke avstemninger i alle fylkeslag, men partiet har bedt om svar på nøkkelspørsmål innen 27. august, før saken kommer opp for sentralstyret på nytt 3. september.
– Bildet fra landsmøtet var jo at noen sa tvert nei, men andre sa betinget ja og ønsket at den interne prosessen skulle fortsette. Nå skal vi samle svarene og legge fram materialet for sentralstyret, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal til NTB.
– Kan ta tid
Michael Tetzschner mener sjansene er store for en ny landsmøtebehandling av direktivet. Han viser til at det kan gå vinter og vår før saken kommer opp for Stortinget.
– For det første har EU vedtatt å gå gjennom direktivet. Denne revisjonen vil få betydning for det Norge skal ta stilling til. Dessuten har regjeringen gjort det klart at det ikke kommer noe forslag til Stortinget før EU har gjort unna sin revurdering. Dette en prosess med mange etapper, sier Oslo-politikeren.
Stortings- og partikollega fra Oslo-benken, Per-Kristian Foss, har tidligere gjort det klart at han vil stemme ja, dersom regjeringen bruker de muligheter direktivet gir for en nasjonal tilpasning som svekker personvernet minst mulig.
Høyre er alene om ikke å ha bestemt seg for hva det skal mene om EUs datalagringsdirektiv. Arbeiderpartiet mener direktivet bør innføres i Norge, mens de andre partiene – også regjeringspartiene SV og Sp – mener hensynet til personvernet veier tyngre enn fordelene politi- og påtalemyndighet trekker fram som avgjørende i kampen mot grov kriminalitet. (©NTB)