W3Cs CSS-arbeidsgruppe (Cascading Style Sheets) hadde møte hos Opera Software i Oslo i forrige uke. Der var blant annet Tantek Çelik, som har vært medlem av arbeidsgruppen siden 1998 og vært blant redaktørene for flere versjoner av CSS-spesifikasjonen. Omkring årtusenskiftet ledet han utviklingen av «Tasman», renderingmotoren i Mac-utgaven av Internet Explorer. Nå er han tilknyttet Microformats.org.
– CSS har virkelig blitt standarden for presentasjon på weben. Den håndterer hvordan både audio, video, utskrift og skjerm tar seg ut, sier Çelik til digi.no. Han mener det likevel er mye som gjenstår.
– Mitt mål innen CSS er å webapplikasjonenes «fidelity», slik at vi får vakrere applikasjoner. Webapplikasjoner framstår veldig annerledes enn applikasjoner i for eksempel iPhone. Som eneleverandør kan man utvikle så raskt som man vil, sier Çelik, noe han innrømmer gir proprietære løsningene et fortrinn. Han mener at mye likevel kan innføres inn i standarder.
–Desto mer «high fidelity» webstandarder man bruker, desto bedre resultater, mener Çelik.
Et eksempel dette er CSS-støtten for buede hjørner, noe som snart alle nettlesere, inkludert Internet Explorer 9, har støtte for.
Noe av arbeidsgruppens arbeid handler om å finne ut hva weben trenger nå. Noen av forslagene og ideene kommer fra arbeidsgruppen selv, mens annet kommer fra nettleserleverandørene. Çelik at spesielt Mozilla Firefox flytter grensene for hva som kan gjøres med webstandardbaserte applikasjoner.
– Arbeidsgruppene skal dessuten sikre at standardene fungerer sammen, men også i de ulike nettleserne, forteller Çelik til digi.no. Som en del av dette arbeidet lages det også testpakker for webstandardene.
Som tidligere Microsoft-ansatt sier Çelik at han er glad for at selskapet har blitt seriøse når det gjelder webstandarder.
– Dette fører til at flotte ting skjer veldig rask, sier Çelik. Han tror at nettleserversjoner heretter vil bli skiftet ut raskere enn tidligere, noe som også betyr at bruken av nye standarder kan ta av.
– Det er morsom å se all konkurransen, noe som til det beste for brukerne.