To amerikanske suksessforfattere, Neal Stephenson (kjent for blant annet Zodiac, Snow Crash, The Diamond Age, Cryptonomicon, Anathem) og Greg Bear (kjent for serier som Darwin, The Forge of God, Songs of Earth and Power, Quantico og The Way samt Blood Music og City at the End of Tiime) er primus motor i prosjektet The Mongoliad, en e-bokføljetong som selges på abonnement – uten kopisperre – og som også skal gjøres tilgjengelig for Kindle, samt gjennom egne apps for iPad, iPhone og Android.
Det første kapitlet i Mongoliad er tilgjengelig fra denne uka. Stephenson har laget selve konseptet. Han og Bear deler på skrivingen sammen med Nicole Galland, Mark Teppo og andre forfattere. Skrivingen skal organiseres på sosialt vis, slik at også leserne trekkes med i utformingen av handlingen. Det skal utgis et nytt kapittel hver uke i ett år framover. Lesere tilbys abonnementer på 5,99 dollar per halvår, eller 9,99 dollar per år.
Hovedtemaet i Mongoliad er den europeiske motstanden mot mongolske inntrengere i senmiddelalderen. «Det er våren 1241, og […] den mongolske erobringen ag Europa er nesten fullført», heter det i innledningen. Det er opptil krigermunkordenen Ordo Mililtum Vinidicis Intactae (OMVI) og deres leder Haakon å hente styrke fra en årtusengammel hemmelig tradisjon og stå mongolene i mot.
– Vi har skrevet en god del av eventyret, men mye avhenger av dere, heter det på nettstedet. – Vi håper dere vil spille sammen med våre kunstnere og forfattere og ta del i historiens tilblivelse.
Mongoliad er skapt på en digital plattform, «Pulp», som markedsføres av Stephensons nystiftede selskap Subutai. Ideen med denne plattformen er å lage kunstverk som spres gjennom nettet, og som i all hovedsak inneholder tekst, men som også gjør utstrakt bruk av alle slags tilleggselementer som det digitale åpner for, som oppslag for ukjente ord eller personer i handlingen, tilleggsopplysninger, og selvfølgelig bilder, lyd og video. Pulp-plattformen skal også sørge for interaktivitet med leserne.
Med Pulp og Mongoliad har Stephenson en ambisjon om å gi nytt liv til den gamle føljetong-tradisjonen, i digital form.
Norske nostalgikere vil selvfølgelig minnes hvordan Barnetimen i NRK Radio for femti år siden engasjerte sine lyttere til å skrive bøker som Espen i Afrika. Hver uke ble et nytt kapittel lest, og instrukser gitt til ivrige unger som skulle tevle om å skrive det neste.