Google avduket i mai selskapets kommende tv-plattform, Google TV. Dette er en Android-basert plattform som vil kombinere tv-innhold, både kringkastet og «on-demand», med ulike typer webinnhold, søk og tredjeparts applikasjoner. Noen tusen av dagens Android-applikasjoner vil også fungere på store tv-skjermer.
Google TV skal lanseres i USA denne høsten. I går, under den siste dagen av IFA-messen i Berlin, fortalte Google-sjef Eric Schmidt at mer eller mindre global lansering i hovedsak vil skje i 2011. Google er avhengig av å få på plass lokale avtaler med innholdsleverandører før det har noen særlig hensikt å lansere Google TV i de enkelte land. I hvor stor grad Google lykkes i å få med innholdsleverandører på dette, er fortsatt høyst uklart. Men ifølge Bloomberg.com skal Google ha inngått avtaler med Amazon.com, Netflix og Hulu om video on demand i Google TV.
Schmidt benektet sterkt at Google selv vil begynne å produsere innhold.
For å ta Google TV i bruk må de tidligste brukerne kjøpe en spesiell tv eller Blu-ray-spiller fra Sony, alternativt en ekstern boks fra Logitech som tilbyr den samme funksjonaliteten. Tjenesten kan styres ved hjelp av en fjernkontroll, et trådløst tastatur eller en annen Android- eller iPhone-mobil.
Det er ventet at også andre elektronikkleverandører vil lansere produkter med Google TV-støtte. Det som kreves på maskinvaresiden er først og fremst mulighet til å kjøre Android, i tillegg til maskinvareakselerert videoavspilling.
I sin presentasjon under IFA, en seanse som er gjengitt her, ville ikke Schmidt si noe om hvilke andre selskaper som forbereder Google TV-kompatible produkter.
– Vi vil vente på at de selv gjør sine kunngjøringer. Du kan forvente at andre tv-leverandører vil elske å ha dette produktet. Det er gratis, understreket Schmidt.
Talegjenkjenning
Under hovedtalen fortalte Google-ansatte også om kommende nyheter knyttet til talegjenkjenning og Android-mobiler. Det ble demonstrert hvordan en bruker kan sende en tekstmelding til en kontakt ved hjelp av bare ett tastetrykk, hvordan man kan finne veien til et museum ved bare å oppgi hva det har utstilt (Egypt-ting i dette tilfellet), samt hvordan to personer som ikke snakker samme språk likevel kan snakke med hverandre ved å la mobilen oversette talen til et språk den andre forstå – henholdsvis engelsk og tysk i dette tilfellet.
På spørsmål om denne funksjonaliteten på sikt også vil kunne tas i bruk til å oversette telefonsamtaler i sanntid, svarte Schmidt at det trolig vil være mulig så snart Translate-tjenesten har blitt tilstrekkelig opplært. En gjennomgang av hvordan oversettelsestjenesten egentlig fungerer, finnes her.
Les også:
- [21.06.2011] Google kjøper programvareselskapet SageTV
- [27.10.2010] Deler ut 10 000 Google TV-bokser
- [13.10.2010] Vil gjøre Google TV bedre
- [05.10.2010] Slik blir apps på TV-skjermen
- [09.09.2010] Vil gjøre tv-tittingen mye mer mobil
- [19.08.2010] Uklart hvordan Google TV skal tjene penger
- [21.05.2010] Slik blir Google TV