Den norske spesialisten på gjenoppretting av data fra ødelagte lagringsmedier, Ibas, har analysert sine erfaringer det siste året med både bedriftskunder og private.
På bakgrunn av denne analysen, understreker Ibas nok en gang at ukyndige forsøk på å gjenopprette tapte data risikerer å gjøre vondt verre.
Erfaringen er at annenhver bedrift rammes av en eller annen form for datahavari annethvert år. 23 prosent av henvendelsene til Ibas skyldes helt eller delvis overskrevne filer, eller feilslettede filer. Resten skyldes fysiske feil. 30 prosent av disse skyldes at pc-en eller lagringsmediet har falt i gulvet eller er skadet under transport.
Ibas forteller at hver fjerde bedrift har teknisk personell som prøver å utbedre feil på lagringsmedier, og mislykkes. Svært ofte fører forsøkene til at disse forsøkene fører til det motsatte av det som var hensikten: I stedet for å gjenopprette tapte data, gjør man så mye skade at spesialister på datarekonstruksjon må gi tapt der de ellers kunne lykkes.
Ifølge Ibas skjer dette i minst hvert fjerde ukyndige forsøk på gjenoppretting.
– Er man ikke 100 prosent sikker på hvordan man skal håndtere problemet, bør man la være å utbedre problemet på egenhånd. Man risikerer å forverre skaden. Normalt klarer Ibas å redde data i over 80 prosent av tilfellene, men i tilfeller der selvhjelp er prøvd ut dobles antall saker hvor rekonstruksjon er umulig, sier Øyvind Nyland, leder for datarekonstruksjonsavdelingen i Ibas.
Nyland anbefaler følgende tiltak for å hindre videre skade når en disk har krasjet: Avslutt arbeidet straks og skru av strømmen for å unngå ytterligere skader på disken. Unngå for all del å skrive til harddisken: Data som overskrives er bortimot umulig å rekonstruere. Vær ytterst forsiktig i den videre fysiske håndteringen av enheten.
Framfor å kaste seg over disken med egne forsøk på gjenoppretting, bør man rolig bedømme verdien på tapte data, og kontrollere om de kan være lagret på andre enheter. Trenger man en rekonstruksjon, bør man ha en klar forestilling om dataenes verdi og hvor raskt man trenger dem igjen, før man kontakter en spesialist på gjenoppretting. Og, som sagt: Vær spesielt varsom med selvhjelp.