Konkurransetilsynet har i oppgave å stoppe fusjoner eller oppkjøp som i vesentlig grad begrenser konkurranse i markedet.
Etter å ha gransket planene om storfusjonen mellom EDB og Ergogroup i tre måneder, kunngjør tilsynet i dag at det ikke er aktuelt å gripe inn.
Dermed er det siste hinderet som kunne stoppet sammenslåingen ryddet av veien. EDB Ergogroup blir en nordisk IT-gigant med rundt 10.000 ansatte.
Slik blir ledelsen i EDB Ergogroup.
Konklusjonen kom etter en omfattende høringsrunde blant både kunder og konkurrenter av de to selskapene.
- Tilsynet observerer at markedet for IT-tjenester er i dynamisk utvikling og er preget av høy innovasjonstakt. Det eksisterer et stort antall tilbydere, økte muligheter for kjøp av produkter og tjenester i et internasjonalt marked, og ny teknologi som utfordrer eksisterende teknologi. Konkurransetilsynet har analysert hvilke virkninger fusjonen vil få, men har ikke funnet grunnlag for å gripe inn, heter det i en uttalelse.
Fusjonsplanene mellom EDB Business Partner og Ergogroup ble kjent i juni. En måned senere varslet Konkurransetilsynet partene om at det kunne bli aktuelt å stoppe fusjonen.
Kommunikasjonsdirektør Hilde Solegaard i Ergogroup mottar nyheten med glede, men er ikke særlig overrasket.
- Dette er gledelig. Vi har vært veldig klare for å få den meldingen, og har tro på at dette er riktig.
Solegaard understreker at det fortsatt gjenstår noen formaliteter før fusjonen endelig kan fullføres.
- Vi håper dette vil være gjennomført i månedsskiftet september - oktober, sier hun til digi.no.
Synergier - og oppsigelser
Beregninger rundt den forventede synergieffekten av å slå EDB sammen med Ergogroup anslår gevinsten til mellom 250 millioner kroner og 350 millioner i året.
Disse er «relatert til en samlet kostnadsbase, produktportefølje, kompetansemiljøer og komplementær kundeportefølje i de to selskapene». Det presiseres at gevinstene vil først og fremst hentes ut på kostnadssiden, og vil tas ut innen IT-drift, gjennom serverkonsolideringer og lavere kostnader til programvarelisenser.
Det er anslått at det vil ta opptil halvannet år å ta ut synergiene, og det forventes at det vil koste et beløp tilsvarende ett års synergigevinst, het det i en pressemelding om fusjonsplanene tidligere.
Her går det også frem at det blir nødvendig med «personalreduksjoner i overlappende funksjoner». Med andre ord er det duket for nedbemanninger.
Allerede før fusjonen har EDB sett seg nødt til å kvitte seg med et hundretalls stillinger. Målet var at nedbemanningene i hovedsak skulle ordnes gjennom frivillig avgang med avtalefestet pensjon. Da ikke nok valgte å ta imot dette tilbudet måtte EDB likevel ty til 30 oppsigelser.
Dette ble svært dårlig mottatt av de tillitsvalgte, som mener at oppsigelsene både er unødvendige og skaper uro blant de ansatte.
I dag eier Telenor 51 prosent av EDB, mens Posten Norge eier 100 prosent av Ergogroup. Umiddelbart etter sammenslåingen vil Posten eie 47 prosent av EDB Ergogroup. Telenor vil ha 27 prosent av aksjene, mens de resterende 26 prosent fordeles til EDBs øvrige aksjonærer.
Les også:
- [29.12.2010] EDB Ergogroup slanker staben
- [19.11.2010] EDB ErgoGroup vedtar emisjon
- [13.09.2010] 30 får sparken i EDB
- [07.09.2010] Slik blir ledelsen i EDB Ergogroup
- [15.07.2010] EDB må kutte
- [07.06.2010] Ergogroup og EDB slår seg sammen