JUSS OG SAMFUNN

Viser husene til Norges rikeste

Nytt «hack» kobler skattelistene med Street View.

Her på Frogner i Oslo bor finansmannen Jan Petter Collier, en av Norges rikeste, ifølge den nye nettjenesten «Skattehus». Det opplyses at adressen er omtrentlig.
Her på Frogner i Oslo bor finansmannen Jan Petter Collier, en av Norges rikeste, ifølge den nye nettjenesten «Skattehus». Det opplyses at adressen er omtrentlig.
29. okt. 2010 - 11:18

Åpenheten rundt skattelistene skaper hvert år stor debatt i Norge. Som eneste land i verden er innbyggernes inntekt, navn og formue fri offentlig informasjon.

Publiseringen er omstridt, men enn så lenge mener et bredt flertall av politikerne at det er greit å la dataene være åpent tilgjengelig gjennom søk i helt åpne nettjenester.

Allerede i fjor begynte det å komme mobilapplikasjoner som koblet dataene med andre tjenester som Facebook, slik at det ble enkelt å se hva vennene dine tjener. I år har utviklingen gått enda noen hakk videre.

I går skrev digi.no om koblingen mot digitale kart. Olav Møyner har laget en nettjeneste som viser hvor landets rikeste bor i et interaktivt kart.

Ble inspirert til å dra det lenger

En annen utvikler lot seg inspirere av dette, og har på kort tid laget en løsning som viser hvor og hvordan landets rikeste bor.

Han har remikset skattedata med Googles Street View-tjeneste.

- Denne tjenesten napper topplistene fra VGs skattesøk for hver kommune, slår opp personenes adresser via Gulesider og viser så langt som mulig kartplassering og husfasaden til hver enkelt, skriver Eric Carr til digi.no.

Google dekker ikke hele landet med gatebilder. Bilder av hus og områder vises naturlig nok bare der søkeselskapets biler har knipset bilder.

Prøv løsningen her: Skattehus - hvor og hvordan bor de rike?

Carr forteller at dette teknisk sett er et nedlastbart verktøy, og at det er brukeren selv som genererer kartvisningen.

Målet med å lage dette skal være å ytterligere sette fart på debatten rundt personvernhensyn ved publiseringen av skattelistene, forklarer han.

- Enhver med et hint av teknisk kompetanse kan på denne måten kartlegge enkeltpersoner grundig. Likevel er det ikke lov å bygge tjenester som strømlinjeformer prosessen, sier han med referanse til Iam.no-saken tidligere i år.

Verktøyet er nok i gråsonen av hva som er tillatt, medgir Carr, som likevel håper den er på rett side av loven fordi det altså ikke er tjenesten, men brukeren selv som utfører sammenstillingen.

- Frislippet kan ikke fortsette

Datatilsynet fikk «skattekartet» demonstrert via digi.no torsdag denne uken. Tilsynet, som er for åpenhet, men kritisk til utviklingen fordi den innbyr til grafsing og underholdning, ga inntrykk for at sammenstillingen med kart var et illustrerende og godt tiltak.

Informasjonsdirektør Ove Skåra håper slike demonstrasjoner viser at frislippet med skattelistene har gått for langt.

- Det er bare et spørsmål om tid før noe må skje, sa Skåra til digi.no.

Datatilsynet har varslet at de ikke vil la saken ligge til neste års publisering av skattelistene, men at de ønsker å anbefale alternative ordninger til åpenheten. Fremover skal de vurdere hvordan dette kan gjøres på en smartere måte.

Blant alternativene de vil vurdere er om ikke skattelistene bør legges bak en innloggingsløsning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.