FORBRUKERTEKNOLOGI

Solgte mistenkelig billig Windows

Har du handlet programvare på auksjon i det siste? Vær obs.

18. nov. 2010 - 11:39

Den siste tiden har det dukket opp en rekke selgere på auksjonsnettstedet QXL som tilbyr Microsoft-produkter som Windows 7 og Office 2010-pakken til svært lave priser.

Prisene har vært så lave at enkelte føler seg sikre på at det dreier seg om piratkopiert vare.

- Dette er så og si garantert falske produkter, kjøpt billig i Asia og som inneholder MSDN/Technet-lisenser. De kan virke en stund, men kontoen blir stengt når lisensene blir svartelistet. Kjøperen sitter igjen med katta i sekken, sier Kenneth Myhre til digi.no.

Myhre har som privatperson i lengre tid engasjert seg for å stoppe salget av piratvare på nett. Han advarer alle mot å kjøpe falske Microsoft-programmer på QXL gjennom bloggen sin.

Denne uken har digi.no vært i kontakt med QXL for å undersøke den angivelige svindelen. Det er ikke lett å fastslå med sikkerhet om det er piratvare.

De mistenkte selgerne hadde alle høy score i sine karakterbøker på QXL. Her ser vi imidlertid én som fikk kalde føtter etter å ha stilt spørsmål ved ektheten. <i>Bilde: qxl.no</i>
De mistenkte selgerne hadde alle høy score i sine karakterbøker på QXL. Her ser vi imidlertid én som fikk kalde føtter etter å ha stilt spørsmål ved ektheten. Bilde: qxl.no

QXL tok saken alvorlig og valgte å kontakte et knippe av deres medlemmer, som solgte mistenkelig billige Microsoft-produkter. For eksempel kunne man kjøpe fullversjonen av Windows 7 Ultimate for under 400 kroner, en brøkdel av veiledende.

Når man handler på nettauksjon er kjøperen avhengig av å stole på selger. Her kommer karakterboken etter tidligere gjennomførte handler inn i bildet. Alle de mistenkte selgerne vi sjekket opp hadde topp eller tilnærmet maks score.

- Vi har spurt selgerne om de kan fremvise lisensbevis, sier sikkerhetssjef Erlend Væring i QXL.

Nappet vekk annonser

To dager senere var de fleste annonsene borte fra auksjonsnettstedet. Kun en av selgerne hadde da svart på auksjonsnettstedets henvendelse, og bevist ektheten.

- De som ikke svarte fikk annonsene sine fjernet. Vi tolererer ikke at piratvarer blir solgt, sier Væring.

Han er imidlertid ikke brennsikker på at varene var piratkopierte.

- Vi har vært kjappe med å stenge ned disse annonsene. Det kan komme tilbakemeldinger fra selgerne i ettertid. Av og til må vi reagere hurtig, så får vi heller snakke med medlemmene våre i etterkant.

- Det trenger ikke være noe feil på varen, men jeg vil holde disse brukerne under oppsikt fremover, sier sikkerhetssjefen.

Billig programvare, men er det ekte? <i>Bilde: qxl.no</i>
Billig programvare, men er det ekte? Bilde: qxl.no

Eventyrprisene kan ifølge Microsoft skyldes flere forhold; Bedrifter som ønsker å øke salget av andre produkter gjennom lokketilbud, personer som har vunnet programvarepakker i konkurranser eller fått dem i gave.

Disse forklaringene passer imidlertid dårlig med de mistenkte selgerne på QXL. I hovedak dreide det seg om svenske privatpersoner som hadde mange eksemplarer å tilby.

- Det vi tidligere har klart å stoppe er salg av produktnøkler alene, for det er ikke lov. Det må selges sammen med CD/DVD som en pakke. Men vi har sett at det enkelte steder dukker opp piratpakker som er produsert i Asia, som ser ekte ut, sier Andreas Furuseth i Microsoft.

Kjøper man programvare med en Technet-lisens vil den kunne fungere i ulik tid. Kankje evig, men hvis Microsoft oppdager misbruk vil nøkkelen bli deaktivert. Dessuten har ikke rett på support eller erstatningsmedie.

- Hvis en kode blir aktivert for mange ganger vil den bli stengt. Da vil også det installerte produktet slutte å fungere.

Han oppfordrer kunder som mistenker at de har kjøpt piratkopierte Microsoft-produkter om å sjekke varen på gjennom nettsiden microsoft.com/genuine.

Det gjelder med programvare som med alle andre produkter: Er tilbudet for godt til å være sant, så kan det tenkes at det er nettopp det.

- Kunder må alltid være forsiktige med å kjøpe til en ekstremt lav pris, er oppfordringen fra Andreas Furuseth i Microsoft Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.