BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera introduserer fanestabling

Den første betaversjonen av Opera 11 er tilgjengelig.

Muligheten for å samle faner i stabler er ny i Opera 11 beta.
Muligheten for å samle faner i stabler er ny i Opera 11 beta. Bilde: Opera Software
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. nov. 2010 - 10:25

Opera Software kunngjorde i dag at en betaversjon av Opera 11 nå er tilgjengelig. En alfaversjon av Opera 11 ble gjort tilgjengelig for en drøy måned siden. I mellomtiden har spesielt interessert også kunnet laste ned en del mer ustabile testversjoner.

Opera var den første av de fem store nettleserne som fikk faner. Dette ble introdusert i Opera 4 som kom i 2000.

Nå går selskapet et skritt videre og introdusere et konsept som kalles «fanestabling». Dette skal gjøre det enklere for brukerne å organisere åpne faner. Men faner tradisjonelt har blitt vist side ved side, kan man i Opera 11 beta gruppere fanene, for eksempel etter tema, etter nettsted eller hva man måtte ønske. Man oppretter en fanestabel ved å dra en fane oppå en annen.

Når man holder muspekeren over stabelen, vil den utvides slik at man får se hvilke websider stabelen inneholder. Ved å klikke på en pil som vises ved siden av stabelen, utvides stabelen slik at alle fanene i stabelen blir synlige på fanelinjen. Dette demonstreres i videoen nedenfor.

Tidslinje som viser når Opera har fått ulike fanerelaterte funksjoner. <i>Bilde: Opera Software</i>
Tidslinje som viser når Opera har fått ulike fanerelaterte funksjoner. Bilde: Opera Software

Hensikten med fanestablingen er å gjøre det enklere å finne fram til riktig fane når man har åpnet mange faner. Dette er ganske motsatt tilnærming av det Microsoft gjør med Internet Explorer 9, hvor utviklerne har tatt utgangspunkt i at de fleste av brukerne sjelden har åpnet mer enn noen få faner på en gang.

– Faner er blant de mest populære egenskapene til nettlesere i dag. Men fordi så mange av oss kjemper med titalls eller til og med hundretalls av åpne faner, trenger vi en måte å forenkle faneadministrasjonen på, sier Jan Standal, sjef for desktop-produkter hos Opera Software, i en pressemelding.

Han sammenligner fanestablene med hvordan man samler papirdokumenter i bunker etter at man har jobbet med dem.

Opera 11 skal som kjent også få støtte for utvidelser, slik blant annet Firefox har tilbudt i lang tid. Denne funksjonen ble gjort tilgjengelig i alfautgaven av Opera 11 og selskapet forteller nå at utviklere nå legger til mellom 10 og 20 nye utvidelser til katalogen hver dag. Så langt har disse utvidelsene blitt lastet ned mer enn en halv million ganger. Både utvidelsene og Opera Unite-applikasjonen blir automatisk oppdatert.

En ny utviklermodus som introduseres med betaversjonen skal gjøre det enklere å laste, teste og pakke utvidelsene.

Adressefeltet i Opera 11 beta <i>Bilde: Opera Software</i>
Adressefeltet i Opera 11 beta Bilde: Opera Software

I likhet med enkelte andre nettlesere vil Opera heretter skjule unødvendig informasjon fra adressefeltet og vil i stede fremheve sikkerhetsstatusen til hver enkelt side ved hjelp av emblemer.

En annen nyhet er at plugins kan settes til å lastes ved behov. Dette skal gi en betydelig ytelsesforbedring, lover Opera Software.

Det loves dessuten at spesielt Linux-versjonen av Opera 11 skal være betydelig raskere til å vise websider enn tidligere – mellom 15 og 20 prosent raskere enn Opera 10.63.

Dessuten har nettleseren fått et nytt bokmerkefelt og det loves at størrelsen på selve programvaren har blitt redusert med 30 prosent i forhold til Opera 10.63, til tross for mer funksjonalitet.

Foreløpig er Opera 11 beta kun tilgjengelig på engelsk. Den kan lastes ned til Windows, Mac, Linux og FreeBSD fra denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.