På nettadressen cablegate.wikileaks.org er Wikileaks i ferd med å legge ut 251 287 telegrammer utvekslet mellom USAs utenriksdepartement og landets 274 ambassader fra 1966 til februar 2010. Av disse telegrammene er 15 652 gradert som «hemmelige». I skrivende stund er 226 telegrammer publisert.
Et av telegrammene som har vakt størst oppsikt, er et fra utenriksminister Hillary Clinton om overvåking og innsamling av informasjon om FN-topper, datert 31. juli 2009.
Den svært omfattende og detaljerte meldingen er gradert «Secret//Noforn». Den er sendt til USAs FN-delegasjoner i New York, Roma, Wien og Genève, samt til 32 ambassader: Reporting and Collecting Needs: The United Nations.
(Telegrammet er også lagt ut av The Guardian.)
Søk etter stikkordet «telecommunications» i telegrammet avdekker blant annet at Clinton krever innsikt i følgende for FN-personale samt FN-utsendinger fra Østerrike, Burkina Faso, Kina, Costa Rica, Kroatia, Frankrike, Japan, Libya, Mexico, Russland, Tyrkia, Uganda og Vietnam:
- Aktuelle tekniske spesifikasjoner, fysisk struktur og planlagte oppgraderinger til telekominfrastruktur og informasjonssystemer, nettverk og teknologier brukt av ledere og deres stab.
- Detaljer om kommersielle og private VIP-nettverk brukt for offisiell kommunikasjon må omfatte oppgraderinger, sikkerhetstiltak, passord, personlige krypteringsnøkler, og hva slags typer VPN som anvendes.
- Telefonnummer og e-postadresser til nøkkelpersonale, samt graderte og offentlige kataloger for tale, datasamband, videokonferanser, trådløse kommunikasjonssystemer, mobilsystemer, personlige kommunikasjonssystemer og trådløs faks.
- Informasjon om hacking eller andre sikkerhetshendelser rundt FN-nettverk.
- Nøkkelpersonell og funksjoner til FN-avdelingen med ansvar for FNs kommunikasjon og datanettverk.
- Indikasjoner om IO/IW [information operations / information warfare] rettet mot FN.
- Informasjon om aktuell og framtidig bruk av kommunikasjonssystemer og teknologier av tjenestemenn og organisasjoner.

Søk etter stikkordet «biometric»avdekker at Clinton krever utlevert biometrisk informasjon – fingeravtrykk, irisskan, DNA-analyse og så videre – til alle topper i FN-systemet, inkludert organer som hjelpeorganisasjonen UNAIDS, verdens helseorganisasjon WHO og det internasjonale atomenergibyrået IAEA, samt til alle representanter for de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd og nøkkelland som Cuba, Egypt, India, Indonesia, Malaysia, Pakistan, Sør-Afrika, Sudan, Syria, Uganda og Nord-Korea.
Søk etter stikkordet «credit card»avdekker en presisering av at når USAs agenter samler informasjon om enkeltpersoner, skal de også sørge for å skaffe seg vedkommendes kredittkortnummer og kontonummer som «frequent flyer».
Overvåkingen av FN-topper og diplomater i FN er med andre ord ganske intens, og man kan forstå at utenriksminister Clinton var opptatt av å forklare seg direkte til de viktigste av de involverte, i forkant av publiseringen på Wikileaks.
I teksten til FN-konvensjonen, som alle medlemsstater offisielt skal holde seg til, heter det at lokalene der FN holder til og bedriver sin virksomhet skal være ukrenkelige.

%25201%2520(2)%2520(1).png)
De skal være «immune for søk, ransaking, konfiskering, ekspropriasjon og enhver annen form for innblanding, uavhengig av om det stammer fra utøvende, administrative, juridiske eller lovgivende organer.»
I Wien-konvensjonen fra 1961 om diplomatiske forbindelser, inkludert FN, heter det at «den offisielle korrespondansen til utsendingene skal være ukrenkelig».
Det er vanskelig å tro at USAs overvåking kan være i samsvar med disse tekstene.
Da er det kanskje ikke oppsiktsvekkende at krefter i USA, nærmere bestemt påtroppende leder for sikkerhetskomiteen i representantenes hus, Peter King (republikaner fra New York), ber om at Wikileaks klassifiseres som terrororganisasjon og krevere at Wikileaks' fremste talsperson Julian Assange tiltales i USA etter spionloven.