For snart to uker siden ble det kjent at Indias teletilsyn TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) anbefaler å anbefaler å trekke tilbake 69 GSM-lisenser, hvorav flere til Uninor, Telenors fellesselskap med den lokale aktøren Unitech, der Telenor har en eierandel å på 67,3 prosent.
I dag forklarte Indias telekomminister Kapil Sibal på en pressekonferanse at departementet for telekommunikasjon (Department of Telecommunications, DoT) akter å slå ned på selskaper som har mottatt GSM-lisenser på feil grunnlag, eller som ikke har bygget ut tjenester i samsvar med vilkårene.
Et av tiltakene er at operatører som mottok til sammen 85 lisenser ved en tildeling i 2008 uten å oppfylle tildelingskriteriene, vil få en anmodning om å forklare seg. Anmodningen skal sendes ut i løpet av en ukes tid. Svarfristen etter mottak er 60 dager.
Det sentrale spørsmålet som selskapene må svare på, er om de mener de bør beholde sin lisens til å levere GSM-tjenester, og i så fall hvorfor, gitt at de egentlig ikke skulle ha fått en lisens i 2008.
Tiltaket rammer tre utenlandske operatører som opprettet fellesselskaper med lokale operatører etter at disse var tildelt lisenser. I tillegg til Telenor, dreier det seg om Bahrain Telecommunications som eier 49 prosent av fellesselskapet S Tel Pvt med den lokale aktøren Siva Group, og Emirates Telecommunications som eier 45 prosent av fellesselskapet Etisalat DB Telecom med Mumbai-firmaet Dynamix Balwas Group. Unitech skal ha fått 22 lisenser på feil grunnlag, S Tel 6 lisenser og Etisalat 15 lisenser.
Andre lokale operatører som må forklare seg, er Videocon og Loop Telecom. De skal begge ha fått 21 lisenser på feil grunnlag.
Etisalat, tidligere kjent som Swan Telecom, anklages også av Indias riksrevisjon CAG (Comptroller and Auditor General) anklager for å ha fungert som front for en annen operatør, Reliance Communications, som i strid med reglene hadde en eierandel i Swan på over 10 prosent.
På pressekonferansen sa telekomministeren også at selskaper som ikke har bygget ut tjenestene i samsvar med vilkårene for tildeling av lisens kan straffes med bøter, og fratas lisensen dersom vilkårene ikke er oppfylt innen ett år. Han nevnte ingen operatør ved navn. Denne anklagen gjelder 34 lisenser.
Riksrevisjonen mener at 85 av 122 lisenser tildelt i 2008 ble gitt til selskaper uten nødvendig kapital. Disse selskapene holdt tilbake fakta, oppga uriktige opplysninger og sendte inn fabrikkerte dokumenter heter det i deres rapport. Det anslås at billigsalg av lisenser gjorde at staten gikk glipp av 240 milliarder kroner i inntekter. Rapporten har utløst krav om full og uavhengig gransking ledet av en komité nedsatt av nasjonalforsamlingen. Regjeringen fortsettere å avvise dette kravet. Den forrige telekomministeren, Andimuthu Raja, gikk av da rapporten ble kjent.
Telenor har investert mange milliarder kroner i Uninor, og kan ha grunn til å følge seg ført bak lyset av sin partner Unitech. Nordmennene møter lite sympati fra den nye telekomministeren.
– Hvis noen har investert i et selskap, er ikke det en sak for regjeringen, sa Sibal.
Unitech var ikke mobiloperatør men eiendomsutvikler da de søkte og fikk sin GSM-lisens.
Les også:
- [16.02.2011] Telenor til 100 millioner i Asia
- [30.01.2011] Baksaas håper det ordner seg i India
- [30.11.2010] Telenor har fortsatt tro på India
- [19.11.2010] Telenor alvorlig truet i India
- [18.11.2010] Telenors India-partner i mobilskandale