BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gigantkappløp mot supermaskintoppen

Nye maskiner med ekstrem ytelse bygges i både Europa og USA.

Professor Arndt Bode ved LRZ og Martin Jetter ved IBM med en prototyp av en komponent som skal brukes i tyske SuperMUC.
Professor Arndt Bode ved LRZ og Martin Jetter ved IBM med en prototyp av en komponent som skal brukes i tyske SuperMUC. Bilde: LRZ
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
14. des. 2010 - 14:02

USAs ledelse superdatamaskiner gikk denne høsten tapt, ved at det kinesiske Tianhe-1A-systemet inntok førsteplassen i Top 500 Supercomputer Sites-listen. Det kinesiske systemet leverer en målt ytelse 2,566 petaflops.

Om den tapte tetplassen utgjør en ekstra motivasjonsfaktor, vites ikke, men alt tyder på at USA igjen vil få en solid ledelse innen 2012.

Ifølge amerikanske Computerworld har både National Center for Computational Sciences ved Oak Ridge National Laboratory og Lawrence Livermore National Laboratory begynt å bygge nye systemer som skal kunne levere en ytelse på omkring 20 petaflops.

Livermore-systemet kalles «Sequoia» og har allerede vært kjent en stund. Det bygges av IBM. Oak Ridge-systemet skal derimot være nytt og det har ikke blitt offentliggjort detaljer om dette, bortsett fra at det vil inkludere akseleratorer – noe som antagelig betyr GPU-er (Graphics Processing Unit).

Også i Europa skjer det store ting. Det tyske Leibniz-Rechenzentrum (LRZ) i Garching, som er tilknyttet Bayerischen Akademie der Wissenschaften, har bestilt en superdatamaskin fra IBM som etter dagens forhold er særdeles kraftig. Maskinen kalles SuperMUC. Den skal baseres på neste generasjons Intel Xeon-prosessorer og vil kunne levere en ytelse på opptil tre petaflops. Verden kraftigste datamaskin i dag, det kinesiske Tianhe-1A-systemet,

Dersom SuperMUC hadde vært ferdig installert nå, kunne den i teorien ha vært verdens kraftigste datamaskin. Men maskinen vil ikke være ferdig installert før i 2012 og vil da ligge betydelig bak de to amerikanske systemene som ble nevnt tidligere i artikkelen.

SuperMUC er likevel interessant. Det er det hittil kraftigste systemet som IBM og Intel har samarbeidet om, og det er ikke utenkelig at det vil være det kraftigste systemet i verden som kun er basert på CPU-er (Central Processing Unit). De fleste av dagens kraftigste systemer, inkludert Tianhe-1A, har også en mengde GPU-er som bidrar til både økt ytelse og forbedret energieffektivitet.

Det tyske systemet vil ha mer enn 14 000 prosessorer. Antallet prosessorkjerner skal være på mer enn 110 000. Systemet vil ha 320 terabyte med hovedminne og 12 petabyte med «bakgrunnsminne».

Maskinen skal kjøles med relativt varmt vann, noe som skal kunne bidra til lavere kjøleutgifter.

Investerings- og driftskostnadene for SuperMUC ventes å bli på 83 millioner euro, i tillegg til at det bygges lokaler for 50 millioner euro.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.