Tunge, Flash-baserte annonser kan ødelegge opplevelsen av nettsteder, ved at de legger beslag på så mye av regnekraften til brukerens pc at alt annet brukeren ønsker å gjøre i nettleseren, går tregt. Nettleserutvidelser som blokkerer slikt Flash-basert innhold, er derfor populære.
I Danmark har Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) nå satt foten ned. Foreningen organiserer de aller fleste av de større nettstedene i Danmark. Blant foreningens oppgaver, er det å sette standarder for annonseformater. Dette gjøres i samarbeid med annonsører. Den tilsvarende organisasjonen i Norge er INMA.
Ifølge Version2 har FDIM nå kommet med nye retningslinjer for Flash-baserte annonser. Der heter det at annonsene må lages slik at de ikke krever for stor del av regnekraften til datamaskinen.
«En liten topp på 20-30 prosent er helt normalt. Men hvis ikke CPU-forbruket stabiliserer seg på en relativt lavt nivå (5-10 prosent), bør det gjøres endringer i filen», heter det i retningslinjene.
Det er ikke uvanlig at nettstedene har flere Flash-baserte annonser per side, og dersom hver av annonsene krever 50 prosent av CPU-kraften, er det ikke så rart at ting går i stå.
Ifølge Version2 har man da tatt utgangspunkt i en pc som er noen år gammel og som kjører annen programvare i tillegg til nettleseren.
I det nye dokumentet fra FDIM foreslås det en rekke tiltak som kan tas i bruk for å gjøre Flash-annonser lettere å kjøre. Blant annet oppgis det at antallet bildeoppdateringer ikke bør være høyere enn 18 per sekund, samt at bruken av animasjoner, gjennomsiktighet og masker reduserer til et minimum. ActionScript-genererte handler satt til «random», for eksempel f«og» og «rain», vil forverre ytelsen.
Ifølge Version2 har internettsjef i Ekstra Bladet, Peter Strøhemann, vært med på å utforme retningslinjene.
– Mange nettsteder har avvist Flash-bannere fordi de krever for mye CPU-kraft. Det er veldig mange som koder bannerne litt for sjuskete, og ikke er omhyggelige nok, sier han.
Problemet med ressurskrevende Flash-innhold skal være spesielt stort på Mac- og Linux-baserte maskiner, mens det ofte oppleves som noe bedre for Windows-brukerne. Noe bedre har det nok blitt med Flash Player 10.1 og det loves ytterligere forbedringer med Flash Player 10.2.
Den dårlige Flash-ytelsen på Mac er noe av bakgrunnen til at Apple ikke vil tilby støtte for Flash i iOS.
Digi.no har ikke fått noe klart svar fra INMA om tilsvarende regler planlegges i Norge.
Les også:
- [16.09.2010] Nytt liv i 64-bits Flash Player
- [11.06.2010] Adobe lover mye med Flash 10.1
- [27.05.2010] Derfor er Flash tregt på Mac
- [19.02.2010] - Flash like utdatert som diskettstasjonen