Det har vært smått med børsintroduksjoner blant nye IT-selskaper de siste årene. Samtidig har et marked for aksjehandel i ikke-børsnoterte selskaper vokst kraftig. Volumet i dette privatmarkedet er de siste månedene blitt særdeles for stort aksjer i sosiale tjenester som Facebook, Twitter, Zynga og LinkedIn. Dette har utløst en gransking fra USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission) skriver New York Tiimes og Wall Street Journal.
Meldingene bygger på anonyme kilder og på uttalelser fra aksjemeklere som opererer på private børser som SecondMarket og SharesPost. Verken SEC, Facebook eller Twitter har villet kommentere saken.
SEC skal være opptatt av at det foregår en stadig livligere handel i aksjer som er unndratt det vanlige markedet.
Det offentlige innsynet i regnskapene til ikke-børsnoterte selskaper er svært begrenset. Flere investeringsfond har porteføljer som omfatter aksjer i selskaper som Facebook og Twitter. SEC ønsker generelt å vite hva slags informasjon legges til grunn når fondene anslår hva aksjene er verdt, og hva fondsinvestorene får vite.
Investeringsfondenes økte virksomhet innen ikke-børsnoterte aksjer gjør det også nødvendig for SEC å fastslå hvor mange aksjeeiere det er, særlig i de største og mest verdifulle selskapene. Kursen som SharesPost opererer med innebærer at ikke-børsnoterte Facebook har en markedsverdi på 42,4 milliarder dollar, mens Twitter er verdt 3,6 milliarder dollar. Begge har doblet seg på få måneder, uten at det foreligger offentlig informasjon om verken omsetning eller resultat.
Poenget med å fastslå hvor mange eiere disse selskapene har, er at blant annet omsetning og resultat må oppgis dersom antall eiere overstiger 500.
Siden blant annet investeringsselskaper som GreenCrest Capital og Felix Investments har egne fonds som utelukkende investerer i henholdsvis Facebook og Twitter, kan det være god grunn til å anta at tallet på faktiske eiere overstiger 500.
En tidligere SEC-advokat som uttaler seg til Wall Street Journal, Jahan Raissi, sier at dette i så fall er et problem for selskapet, ikke for fondet. Frank Mazzola i Felix Investments sier han støtter initiativet til SEC fordi myndighetene trenger større innsyn i hva som skjer på det private aksjemarkedet.
Sammenliknet med børsene i New York er de private børsene svært små, men de vokser raskt.
SecondMarket har i år stått for en aksjeomsetning på rundt 400 millioner dollar, mot 100 millioner dollar i fjor. SharesPost oppgir 50 transaksjoner de første seks månedene de var aktive, og 150 transaksjoner de påfølgende tolv månedene.
Facebook har tatt flere tiltak for å begrense handelen i sine aksjer.
I mars innførte de for eksempel en regel om at bare tidligere ansatte har anledning til å selge sine aksjer. De siste månedene har nyansatte vært begrenset til å kjøpe rettigheter som bare kan realiseres dersom selskapet selges eller går på børs.