I går var det en høring i en ankeinstans i San Francisco der tvillingene Tyler og Cameron Winklevoss og deres advokat prøvde å overbevise et panel på tre dommere om å gjenåpne deres søksmål mot Facebook og gründer Mark Zuckerberg. Dommerne ventes å avgi kjennelse i løpet av en måneds tid.
Ifølge San Jose Mercury News ga dommerne klare signaler om at de ville avvise tvillingenes begjæring.
Bakgrunnen for begjæring er fortalt i filmen The Social Network. Winklevoss-tvillingene studerte på Harvard University samtidig med Zuckerberg, som de ga i oppdrag å utvikle en sosial tjeneste, ConnectU. I stedet for å utføre oppdraget, skapte Zuckerberg det som seinere ble Facebook. Tvillingbrødrene mente Zuckerberg stjal deres idé, og anla sak.
Søksmålet ble løst gjennom et forlik i 2008. Winklevoss-brødrene skulle få 20 millioner dollar kontant, og 1,25 millioner aksjer i Facebook.
I ettertid har Winklevoss-brødrene sagt at forliket ble inngått på feil grunnlag, og at de ble lurt av Facebook. Derfor krever de at forliket må kjennes ugyldig, slik at de kan føre saken på nytt.
Kravet om å kjenne forliket ugyldig, ble avvist av en domstol i San Jose i fjor. Winklevoss anket denne kjennelsen til 9th US Circuit Court of Appeals, der dommerpanelet altså hørte partenes argumenter i går.
Winklevoss' argumentasjon går ut på at forliket er langt mindre verdt enn de hadde forståelse for da de godtok det. De trodde at aksjene de skulle få ville ha en verdi på 35,90 dollar hver. Ifølge Facebook var verdien 8,88 dollar.
Tvillingene trodde at deres Facebook-aksjer hadde samme verdi som dem Microsoft kjøpte i oktober 2007. Ifølge Facebook stemmer ikke det: Microsoft kjøpte preferanseaksjer, mens det i forliket med Winklevoss kun var snakk om vanlige aksjer.
Winklevoss sier Facebook ikke klargjorde dette skillet under forliksforhandlingene og at de følgelig ble ført bak lyset. Dommeren i San Jose i fjor godtok ikke dette argumentet. Under forliksforhandlingene ble tvillingene veiledet av sin far, som er anerkjent som en ledende amerikansk forretningsjurist. Tvillingenes egen status som studenter ved prestisjeuniversitetet Harvard talte også mot at de kunne ha latt seg lure så lett.
Skal man dømme etter reaksjonene til dommerpanelet i San Francisco i går, er det nå lite trolig at tvillingene får medhold i ankeinstansen.
Om de skulle tape, kan de trøste seg med at aksjeposten deres, etter Goldman Sachs' investering i Facebook, har steget i verdi til opp mot 82 millioner dollar.
Om de skulle vinne, kan de ende opp med ytterligere 3,75 millioner Facebook-aksjer, og en aksjepost med en samlet verdi på opptil 247 millioner dollar. Alternativt kan de velge å trekke hele forliket, i håp om et nytt som kan gjøre dem enda rikere.
Les også:
- [07.01.2011] Klondyke-tilstand i Facebook-emisjon
- [25.10.2007] Microsoft kjøper seg inn i Facebook