BEDRIFTSTEKNOLOGI

Total fornyelse hos EMC

Sikter mot SMB-markedet for første gang, kutter ut merkene Clariion og Celerra.

EMCs nye VNX-familie erstatter mange av selskapets eksisterende produkter, blant annet både Clariion og Celerra. 2 U-enheten i første rekke er en VNXe 3100, beregnet på småbedrifter. Prisen starter på 60.000 kroner for seks disker på til sammen to terabyte effektiv lagringskapasitet. Enheten kan bygges ut til 96 disker.
EMCs nye VNX-familie erstatter mange av selskapets eksisterende produkter, blant annet både Clariion og Celerra. 2 U-enheten i første rekke er en VNXe 3100, beregnet på småbedrifter. Prisen starter på 60.000 kroner for seks disker på til sammen to terabyte effektiv lagringskapasitet. Enheten kan bygges ut til 96 disker.
19. jan. 2011 - 07:25

EMC melder i dag om en av sine viktigste lanseringer noen sinne. En ny produktfamilie, VNX, erstatter merkene Clariion og Celerra, og omfatter alt fra en 2 U enhet for småbedrifter, til en dobbelrack på opptil to petabyte for de store. Prisen for den rimeligste enheten starter på 60 000 kroner. Da leveres den med seks disker og til sammen to tilgjengelige terabyte.

Alle VNX-produktene leveres med integrert teknologi for SAN, NAS, nettskyen, deduplisering, datakomprimering og virtuell tilrettelegging («thin provisioning»). Alle bortsett fra de to minste – som danner en egen søskengruppe merket VNXe – leveres også med teknologi for automatisk fordeling av lagring til ulike typer disker i forhold til hvor mye dataene eller filene er etterspurt («automatic tiering»).

Roger Samdal i EMC Norge forteller at VNX uttrykker 15 års innovasjon, og at utviklingsarbeidet har pågått i fire år. Hensikten er å kunne møte behovet for stadig mer lagring, uten å kreve økte IT-budsjetter og uten at det skal være nødvendig å ansette flere folk.

– Vi erkjenner at vi har hatt for mange produkter med for varierende og ulike spesifikasjoner. Det har gjort det vanskeligere for kundene å orientere seg. Med VNX konsoliderer vi mange egenskaper ned til én produktfamilie. I første omgang erstatter VNX produkter som Clariion (nettverkslagring eller NAS) og Celerra (lagringsnett eller SAN). Seinere vil også en annen av våre produktfamilier legges inn i VNX.

Poenget med VNX er altså felles arkitektur, felles funksjonalitet og felles administrasjon for et svært bredt utvalg av lagringsprodukter. Samdal prøver seg på et nytt slagord: «Lagring for liten og lagring for stor».

– VNX er et alt-i-ett system for å konsolidere både applikasjonsdata og ustrukturerte fildata. Det tilbyr SAN og NAS, det vil si lagring per blokk og lagring per fil, i samme system, samt lagring per objekt med tanke på bruk i nettskyen. Tilretteleggingen innebærer at API-er for REST, SOAP og lagringsstandarden XAM er integrert.

Et viktig poeng med VNX har vært å forene avansert og effektiv lagring, også på SMB-nivået VNXe, med så enkel administrasjon som mulig.

Samdal viser hvordan brukergrensesnittet er lagt opp, med blant annet veivisere for typiske oppgaver som oppsett av VMware og Hyper-V, tilrettelegging av lagring for Exchange, opplegg for fildeling og så videre.

Optimalisering av lagring går igjen i Samdals presentasjon. Å gjøre best mulig bruk av den fysiske lagringen innebærer i hovedsak å sørge for at det ikke lagres unødvendige kopier av dokumenter og data, og at ting lagres på et hensiktsmessig fysisk medium. Det siste innebærer at det som brukes ofte skal være raskt tilgjengelig, mens det som brukes sjelden kan henvises til mer langsomme fysiske medier.

I VNX foregår deduplisering i forhold til både filer og datablokker. Filer som brukere kopierer til et antall mapper lagres bare ett sted, uten å påvirke den eller de logiske plasseringene som vises til brukerne. Data som går igjen og igjen, for eksempel avsnitt i standardkontrakter, oppdages og lagres ett sted. EMC mener kombinasjonen av virtuell tilrettelegging («thin provisioning»), deduplisering og datakomprimering i VNX kan redusere det fysiske plassbehovet for ustrukturerte fildata med opptil 70 prosent. Det illustreres slik:

– Opptil 70 prosent sier kanskje ikke så mye. Derfor garanterer vi at vi er 20 prosent bedre enn konkurrentene på datareduksjon. Hvis det ikke stemmer leverer vi differansen som gratis diskkapasitet.

Manuell arkivering og fordeling av fysiske data på de mediene som best svarer til hvor hyppig dataene etterspørres, er erstattet av automatiserte rutiner.

I de større enhetene ordnes dette ved at systemet løpende overvåker hvordan data brukes, og automatisk flytter dem til det mest hensiktsmessige av tre typer lagringsmedier: flashdisker, raske SAS 2-disker og rimelige NL SAS-disker.

– Vi anbefaler at fem prosent av den samlede lagringskapasiteten legges til flashdisker, 20 prosent til SAS 2-disker og 75 prosent til NL SAS-disker.

Betegnelsen for dette er «automatisk tiering», gjerne forkortet til «autotiering». I VNXe-modellene er det en enklere variant: Diskene er fordelt på en «ytelsespool» og en «kapasitetspool», og brukshyppigheten avgjør hvor en bestemt samling data lagres.

– Graden av automatikk kan påvirkes på forskjellig vis, presiserer Samdal. – Det finnes tjenestekvalitetsparametere slik at man kan prioritere mellom ulike applikasjoner. Hvert logisk volum kan også innstilles, mellom full auto, høyest tilgjengelig nivå («tier»), lavest tilgjengelig nivå og ingen databevegelse. Meningen er uansett å bruke minst mulig tid på administrasjon.

Maskinvaren i VNX er selvfølgelig ny.

Kontrollerne består av Intel-prosessorer av typen Xeon 5600, også kjent som Westmere. Fibre Channel brukes ikke lenger internt, fordi SAS 2 gir seks ganger så mye interne båndbredde. Det er derfor SAS 2-disker brukes på lagringsnivået under flashdisk. Samdal presiserer at det ikke er mulig å gjenbruke FC-disker når man investerer i VNX eller VNXe.

Flashdisker brukes ikke bare som disk, men også som cache i en løsning EMC kaller «FAST Cache».

– Det gir en dobling av applikasjonsytelsen. Plugger man inn to flashdisker i fart og aktiverer FAST Cache-funksjonen, vil man oppleve denne ytelsesøkningen med én gang.

En annen detalj som bidrar til økt ytelse er en funksjon som EMC kaller «vStorage VAAI», og som slår til når flere virtuelle servere tilordnes et og samme logisk volum («LUN»). Med et slikt oppsett, må man håndtere situasjoner der flere servere skal skrive og lese samtidig fra det samme logiske volumet. Den vanlige måten å håndtere det på, er «LUN-låsing», det vil si at man bare slipper én virtuell server til om gangen. Det skaper selvfølgelig en flaskehals. Poenget med VAAI er at LUN-låsing erstattes med blokklåsing. Ifølge EMC øker dette systemytelsen med en faktor på ti. Dette illustreres slik:

Innen databeskyttelse omfatter VNX en nyvinning som EMC har døpt «RecoverPoint». Det supplerer muligheter som backup, snapshot og speiling. Ideen er at man skal kunne gjenopprette data fra et hvilket som helst tidspunkt, på transaksjonsnivå.

– Det gir kontinuerlig beskyttelse, både internt i en VNX og mellom VNX-systemer. Mens snapshot gir deg anledning til å gjenopprette med utgangspunkt i faste klokkeslett, kan man med RecoverPoint gå tilbake til den spesifikke transaksjonen som utløste en feil, og gjenopprette ting derfra.

Løftene som EMC gir til kunder som vil investere i VNX eller VNXe, oppsummeres slik: 50 prosent mindre diskplass, 30 prosent bedre ytelse og 20 prosent lavere kostnader.

Samdal er spent på hvordan markedet vil ta i mot de to nye VNXe-enhetene som er beregnet på SMB-markedet. Som nevnt er den minste, 3100, i 2 U høyde og har plass til opptil 96 disker eller 200 terabyte. 3300 er i 4 U høyde og har plass til opptil 120 disker eller 240 terabyte. 3100 må nøye seg med 2,5 tommers disker, mens man i 3300 også kan velge 3,5 tommers disker. Hovedforskjellen ellers er at 3100 er begrenset til 12 porter i 1 Gb/s, mens 3300 også håndterer opptil 8 porter i 10 Gb/s.

– Vi har et samarbeid med Computerlinks for å trekke til oss forhandlere som ikke har vært interessante for oss tidligere, fordi vi aldri har hatt produkter av typen VNXe før.

Samdal tror volumproduktet i VNX-familien blir midtsjiktet, det vil si de to variantene 5300 og 5700 som ikke fyller hele rack, men som gir full tilgang til all den nye funksjonaliteten. 5100 beskrives som en overgangsmodell som ikke vil bli markedsført i særlig grad. VNX-familiens attributter oppsummeres i denne plansjen:

Som priseksempler oppgir Samdal fra 200.000 kroner for en 5300, og fra typisk 600.000 til 700.000 kroner for 7500.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra