W3C lanserte i går en offisiell HTML5-logo som skal fungere som en visuell identitet for den åpne webplattformen. Selv om HTML5-spesifikasjonen ennå ikke er ferdig, oppfordrer W3C nettsteder til å ta i bruk de delene av spesifikasjonen som begynner å bli ferdige. Disse delene støttes allerede av de fleste nettlesere.
Tanken er at nettsteder som tar i bruk eller fremmer bruken av HTML5, også bruker logoen og andre tilhørende ressurser på sidene. Flere nettsteder har allerede tatt den i bruk. Logoen utgjør dog ingen garanti for at nettstedet faktisk følger standardene. Logoen er utgitt under Creative Commons Attribution 3.0 Unported-lisensen og kan derfor tilpasses av designere etter behov.
På logosiden til W3C er det også mulig å lage et skreddersydd emblem hvor man også inkluderer hvilke teknologiklasser nettstedet støtter.
Det er her forvirringen starter. Riktignok er HTML5 en omfattende teknologi som består av flere ulike spesifikasjoner, men CSS3 og stilsett generelt, 3D-grafikk og semantikk er ikke ting som er en del av HTML5, men separate spesifikasjoner.
I presentasjonen av logoen står det dessuten at logoen også er laget for alle som ønsker å fortelle verden at de bruker CSS, SVG, WOFF og andre åpne teknologier.
Microsoft stod bak en lignende sammenblanding da selskapet i høst skrev at en testversjon av Internet Explorer 9 hadde støtte for HTML5-egenskaper som CSS3 2D Transforms.
Mozillas Aza Dotzler kom da raskt på banen og poengterte at Microsoft med slike utsagn skaper forvirring. HTML5 er HTML, mens CSS3 er CSS.
Nå gjør W3C på mange måter det samme som Microsoft, som forøvrig trykker logoen til sitt bryst.