TELEKOM

Slutt på dårlig mobildekning inne

- Femtoceller gir også redundans, sier Network Norway til digi.no.

Fra i dag tilbyr Network Norway femtoceller til det norske bedriftsmarkedet. En liten boks fra Nec skal gi bedre mobildekning innendørs. Utstyret fungerer som små basestasjoner og knyttes til ordinært internett, omtrent som en trådløs ruter.
Fra i dag tilbyr Network Norway femtoceller til det norske bedriftsmarkedet. En liten boks fra Nec skal gi bedre mobildekning innendørs. Utstyret fungerer som små basestasjoner og knyttes til ordinært internett, omtrent som en trådløs ruter.
14. feb. 2011 - 09:14

Network Norway har i ganske nøyaktig ett år testet bruken av såkalte femtoceller.

Søndag ble produktet lansert under konferansen Mobile World Congress i Barcelona, og fra i dag er «femto» tilgjengelig på det norske bedriftsmarkedet.

Hensikten med femtoceller er bedre mobildekning innendørs. Kunden bruker vanlig mobilt utstyr, men knytter seg til små aksesspunkter tilkoblet det lokale datanettet. Derfra rutes tele og data over en ordinær bredbåndsforbindelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

- Vi er først i verden med å tilby dette til bedriftsmarkedet. Jeg skal ikke kalle det et lykketreff at vi er først, men mange operatører kommer til å følge etter, sier kommunikasjonsdirektør Tom Guldberg i Network Norway til digi.no.

Lanserer femtoceller: Tom Guldberg i Network Norway.
Lanserer femtoceller: Tom Guldberg i Network Norway.

Selskapet hevder de er først også med å tilby såkalt selv-konfigurerende 3G-femtoceller.

- Det betyr i praksis at cellene stiller seg inn selv. Kunden kobler utstyret rett mot internettlinjen, så vil cellen fortelle vår infrastruktur at den er virksom, og dessuten gi signal videre til andre femtoceller i nærheten, sier Guldberg.

En standardcelle dekker 10-15 personer. Bedrifter kan installere så mange celler de måtte ha behov for, og utstyret skal selv sørge for sømløs overgang mellom de små aksesspunktene ved behov (såkalt «handover»).

Bare klarerte klienter kan forholde seg til et gitt aksesspunkt. Utstyret åpner derfor ikke for at naboen kan ringe over dine celler.

Siden utstyret benytter samme bølgelengder som ordinære mobilbasestasjoner er det bare teleperatører som har lov til å tilby femtoceller.

- Vi har hørt om femtoceller i årevis, og slikt utstyr har også vært tilbudt lenge. Flere operatører rundt om i verden tilbyr dette også til privatbrukere. Hva er grunnen til at det har tatt så lang tid å tilby dette til norske kunder?

- Det kan virke som det har tatt lang tid, men fremveksten av smarttelefoner har gitt oss en utfordring vi ikke kjente til da vi startet pilotprosjektet. Spesielt iPhone, men også andre smartmobiler har en konfigurasjon knyttet til handoverproblematikk [altså sømløs overgang fra en celle til annen]. Vi har måttet fininnstille femtocellen og oppsettet, og har stilt tøffe kvalitetskrav før lansering.

Redundans

Selskapet har som mål å levere cellene til alle bedrifter som har dekningsproblematikk. Utstyret er fra Nec og koster om lag 1.600 kroner boksen, men selges ikke. I stedet leies boksene ut for 99 kroner måneden ved to års binding.

Network Norway begynner med bedriftsmarkedet, men sier at planen er å gå videre til alle senere.

- Vi vet det er mange som har et slikt behov. Mellom 20-30 prosent av alle kunder opplever dekningsproblemer. Et annet poeng er for bedrifter som ønsker redundans eller ekstra sikkerhet. Hvis du har femto etablert og det kommer brudd i mobildekningen, så vil cellene fremdeles være virksomme - fordi de kommuniserer direkte gjennom Internett og til våre servere, sier Guldberg.

Network Norway åpner for senere å tilby femtoceller også til privatmarkedet, slik blant annet amerikanske AT&T, britiske Vodafone, japanske Softbank og franske SFR har gjort tidligere.

De blir ikke alene. Telenor bekrefter at også de skal lansere femtoceller i det norske markedet.

- Men vi vil vente litt med å fortelle hva vi konkret vil lansere. Femtoceller er en god måte å bedre innendørsdekningen på, sier informasjonssjef Anders Krokan til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Netcom har ingen konkrete lanseringsplaner, selv om eierselskapet TeliaSonera en periode har testet ut slik teknologi.

- Vi synes det er en interessant teknologi, spesielt med tanke på forbedret innendørsdekning. Vi får se hva fremtiden bringer, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.