JUSS OG SAMFUNN

Huawei trekker seg fra USA-avtale

Senatorer ser på det kinesiske selskapet som «Taliban» og «iransk Revolusjonsgarde».

21. feb. 2011 - 09:35

I forrige uke ble det kjent at Huawei, et kinesisk selskap som er verdens nest største leverandør av utstyr til teleoperatører, etter Ericsson, hadde mottatt og avvist en henstilling fra USAs myndighet for utenlandske investeringer CFIUS (Committee on Foreign Investment in the US) om å trekke seg fra en avtale med et lite amerikansk oppstartselskap, 3Leaf.

    Les også:

3Leaf var på randen av konkurs, etter å ha utviklet avansert klyngeteknologi. Avtalen gikk ut på å la Huawei overta teknologien, 15 ansatte og selskapets servere for til sammen to millioner dollar.

CFIUS mener det kan true USAs sikkerhet om Kina får tilgang til 3Leafs teknologi.

Fredag kveld sendte Huawei ut en erklæring om at de har ombestemt seg: De vil rette seg etter CFIUSs henstilling, og trekke seg fra avtalen med 3Leaf.

Huawei viser til at de ikke hadde tenkt at overtakelsen av 3Leafs teknologi og ansatte skulle bli noen stor sak.

Saken kunne skapt forviklinger mellom Kina og USA, på et tidspunkt da begge land strever etter å redusere spenningen mellom dem. Slik de amerikanske reglene er, ville Huaweis avvisning av henstillingen fra CFIUS ha tvunget president Barack Obama til å ta stilling innen to uker. Det ville vært svært oppsiktsvekkende om han hadde godkjent avtalen mellom Huawei og 3Leaf.

At Huawei trekker seg, er trolig også i samsvar med et ønske fra den kinesiske regjeringen om å dempe motsetningsforholdet til USA. En uttalelse fra handelsdepartementet i Beijing torsdag gikk ut på at USA må være mer åpen om hva CFIUS legger vekt på når den gransker utenlandske investeringer i forhold til den nasjonale sikkerheten. Siden den konkrete saken nå er fjernet fra dagsorden, kan Kina fortsette å presse USA på prinsipper uten å risikere at noen av regjeringene stilles i offentlig forlegenhet.

Hvordan Huawei konkret skal trekke seg fra 3Leaf som de i praksis har drevet siden mai 2010, er uvisst. Antakelig vil patentene selges til et amerikansk selskap.

I visse kretser i USA identifiseres Huawei med amerikanske hatobjekter i andre land.

10. februar sendte to senatorer, republikanerne Jim Webb og John Kyle fra henholdsvis Virginia og Arizona, et brev til USAs finansminister (som CFIUS sorterer under) der de advarte at Huawei kan utgjøre «en alvorlig fare» mot landets nasjonale og økonomiske sikkerhet. I brevet ble det argumenterte med at Huawei har forbindelser ikke bare til den kinesiske hæren, men også til Taliban og Revolusjonsgarden i Iran (se referatet i American Daily Herald).

Huawei peker på at de er 100 prosent eid av egne ansatte, at det ikke er noen formelle forbindelser mellom selskapet og Folkets frigjøringshær, og at toppsjef Ren Zhengfei, som Pentagon tidligere har pekt ut som forbindelsesledd til det kinesiske forsvaret, har en aksjepost på 2 prosent. Selskapet har ikke kommentert påstandene om forbindelser til Taliban og den iranske Revolusjonsgarden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra